Våtservetter, hår och nylonstrumpor limmas ihop med matfettet, säger Charlotte Bourghardt. Foto: SVT

Delar ut fettratt till invånarna

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra att det blir en fettpropp i Kungsbacka kommuns kommunala avlopp igen, delar nu bokbussen ut trattar som ska underlätta hanteringen av gammal matolja.

I september fick Kungsbacka kommun suga upp en fettklump på hela fem ton. Det tyckte de inte var fett roligt, så nu delar de ut en så kallad fettratt till invånarna, så att det förhoppningsvis inte blir lika stora klumpar i framtiden.

– Vi gör det här för att komma närmare våra invånare och visa att det finns ett alternativ, säger Charlotte Bourghardt, miljöingenjör i Kungsbacka kommun.

Matoljan fungerar som klister

Det som händer när man häller matolja rakt ner i diskhon är att det bildas ett klister, som i sin tur samlar ihop allt annat som hamnar i våra avlopp.

– Fettet ska samlas in och återanvändas till nya produkter, så som tvål eller energi. Det sämsta vi kan få är fett i avloppssystemet, säger hon.

Delar ut trattarna med bokbussen

För att komma närmare invånarna och berätta om de problem fettet innebär så väljer nu kommunen att dela ut fettrattarna med bokbussen.

– Alla sätt att komma ut till invånarna där vi möter dem där de är hemma är ett bra sätt. Här kommer bokbussen den har inte bara med sig böcker utan information till hela samhället, säger Charlotte Bourghardt.

Flaskorna ska därefter lämnas till en återvinningscentral där oljan återvinns till tvål och hudvårdsprodukter. Oljan går också att lämna i det brännbara avfallet, och blir då till biogasenergi.

– Men om man häller det i avloppet – då blir det bara problem, säger hon.

SVT rapporterade · Tänker du använda tratten?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer