Klasskamraterna Axel Eliasson, Carl Storberg och David Rikardson går på Falkenbergs gymnasieskola. Tillsammans har de skapat ett UF-företag och idéen om anordningen fick de via Axels familj som är sjöfartsintresserad. I klippet berättar killarna om sin uppfinning. Foto: EVN/SVT

Falkenbergsungdomarnas uppfinning: ska varna fartyg för tappade containrar

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 1400 containrar som faller i havet varje år riskerar att förstöra miljön och utgöra fara för sjöfarten. Tre ungdomar från Falkenberg har uppfunnit en anordning som gör att omkringflytande containrar enklare upptäcks av förbipasserande fatyg.

Det är en rapport från World Shipping Council från 2020 som visar mängden containrar som faller från något av de tusentals lastfartyg som trafikerar haven varje år.

– Risken finns att andra fartyg kör på containrarna och får dyra skador eller rentav kapsejsar, säger Axel Eliasson, vd för UF-företaget Safe Container Transport.

Ung Företagsamhet (UF) är en utbildningsform där gymnasieelever driver ett företagsliknande projekt under ett läsår.

I klippet berättar Axel och hans två kompisar hur deras anordning är tänkt att fungera.

Fakta om containrar i havet

Enligt en uppskattning som World Shipping Council (WSC) gjort mellan 2008 och 2019 hamnade i genomsnitt 1382 containrar i haven per år.

Enligt miljöorganisationen Surfrider Foundation hamnade 16 635 containrar i havet mellan åren 1994 och 2019. Bara 2,6 procent av dessa (432 stycken) hade bärgats.

2019 fraktades 226 miljoner containrar av den internationella sjöfarten. I genomsnitt 6000 lastfartyg är i trafik samtidigt.

Källa: World Shipping Council och Surfrider Foundation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.