Deltagaren Kezma Abdelrahman från Sudan (t.h.) Foto: Kristian Åkergren/SVT

Nyanlända utbildas till simlärare på Tylösand

Uppdaterad
Publicerad

Många av dem hade inga simkunskaper när de kom till Sverige. Nu utbildas 40 nyanlända personer på Tylösand i Halmstad till att bli simlärare. Målet är sedan att de ska sprida sin kunskap om vattensäkerhet till andra nyanlända runtom i Sverige.

– Det är viktigt att kunna lära ut simkunskaper till andra. Många som kommer hit vet inte hur man gör. Det är många som drunknar i mitt hemland, säger deltagaren Kezma Abdelrahman som föddes i Sudan men växte upp i Libyen.

Tillsammans med ett gäng syrier, afghaner, ryssar, irakier och kroater går hon utbildningen ”simkunnighet för nyanlända”. Det är ett treårsprojekt som organiseras och finansieras av Svenska Livräddningssällskapet och Allmänna Arvsfonden. Gruppen började sin utbildning i Härnösand och kommer under veckan befinna sig på Tylösand för att avsluta den.

Möter ett behov

– De har kommit till ett land med hav, sjöar, älvar, pooler...Sverige är fullt med vatten. Många från de här länderna har svag kunskap om vattensäkerhet. Samtidigt finns det ett stort intresse bland nyanlända att lära sig simma, säger projektledaren Camilla Hansen.

Eftersom just simlärare är ett bristyrke i Sverige är det tacksamt att så många visar intresse. Ett extra plus är också att de besitter språkkunskaper som är behövliga.

– Kan de här nyanlända lära ut på sitt modersmål hamnar mer fokus på själva simningen, vilket är viktigt, säger Camilla Hansen.

Klara på fredag

Teori varvas med praktik på Tylösand. Gruppen håller främst på räddningsstationen och i Tjuvahålan. Bortsett från att slipa på simtekniken lär de sig också hjärt-lungräddning, första hjälpen och att sätta sig in i hur det faktiskt är att vara en elev på en simlektion. Går allt som de ska är de 40 nyanlända fullärda simlärare i slutet på veckan.

– Jag hoppas jag blir en bra lärare som kan rädda liv, säger Kezma Abdelrahman.

Deltagaren Kezma Abdelrahman från Sudan och projektledaren Camilla Hansen från Svenska Livräddningssällskapet. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.