Dieselläcka nära vattendraget Kilaån i Torup – tåg stoppat

Publicerad

Larmet inkom till räddningstjänsten 17:30 under torsdagskvällen. En lastbil som under förmiddagen vält och hamnat i diket i Hylte kommun skulle bärgas. Då upptäckte man att stora mängder diesel hade läckt ut.

– Det är ett ganska stort läckage. Diesel är ju bland det giftigaste vi har för naturen, Niklas Rosenberg räddningstjänsten. 

Cirka 500 liter diesel har läckt ut från lastbilens drivmedelstank bredvid ån Sylan. Ån ansluter Nissan nedströms. Dikt an platsen, som är väg 728 vid Ågård, går även tågbanan mellan Halmstad och Nässjö. Tåget håller på att stoppas av räddningstjänsten som behöver utrymmet för att kunna begränsa utsläppet och dra bort lastbilen från plasten.

Nära vattendrag

Sylan som ansluter Nissan rinner ca 100 meter förbi platsen där läckaget upptäkts.

– Det är det som är problemet. Det är ju inte långt ifrån, säger Peter Stened, räddningstjänsten.

Räddningstjänsten har några enheter på platsen och arbetet med att lokalisera hela dielselläckan pågår för fullt.

– Antingen begränsar man läckaget i vattendraget eller så gräver man upp marken på platsen, säger Niklas Rosengård.

Uppdatering kl 18:59

Befälet på plats konstaterar att dieseln inte har läckt ut i vattendraget utan ner i marken. Därför kommer en saneringsfirma att gräva upp en trädgård där drivmedlet hamnat. Problemet är att det är halt och man måste få stopp på tåget för att kunna dra bort lastbilen men vinsch.

– Lastbilen står på hjulen men det är så halt att man delvis måste dra en vinsch över tågbanan och vi har inte fått klartecken än, säger Michael Andersson, yttre befäl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer