Peter Bengtsson och Thomas Bigert Foto: SVT

Digital grannsamverkan hyllas av polis

Uppdaterad
Publicerad

Grannsamverkan har funnits länge, men på senare år har de digitala hjälpmedlen blivit fler. I Laholm är idag 1.300 hushåll anslutna till en app där användare kan skicka varningar om brott. Och även polisen använder appen.

2011 hade Laholm en av landets högsta inbrottssiffror i förhållande till invånarantalet. Det blev anledningen till att flera orter i kommunen startade grannsamverkan.

”Det var tragiskt i Laholm”

Peter Bengtsson och Thomas Bigert Foto: SVT
SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Vi hade nästan 160 bostadsinbrott på ett år, det var ju tragiskt i Laholm. säger Peter Bengtsson, kontaktombud för grannsamverkan i Ränneslöv.

Den höga brottsligheten ledde till att allt fler ville ansluta sig till grannsamverkan.

– Vi fick 200 nya medlemmar på bara en kväll, säger Peter Bengtsson.

”Viktigt att inte peka ut någon”

Det började med telefonlistor, fortsatte med sms-kedjor och idag har verksamheten tagit ett digitalt kliv. Tillsammans med ett företag har gruppen varit med i utvecklingen av en app. Och med ett knapptryck kan information om pågående brott, eller misstänkta personer eller bilar som rör sig i området, snabbt spridas.

– Det är viktigt att inte peka ut någon. Det kan ju vara någon som befinner sig i området av normala skäl, och då kan det vara jobbigt att bli utpekad. Vi har väldigt hårda regler om det, det får till exempel  inte förekomma några kränkningar och ingen rasism, säger Thomas Bigert, kontaktombud för grannsamverkan i Edenberga.  

Används även av polisen

Idag är omkring 1.300 hushåll i 40 olika grannsamverkansområden i Laholm anslutna till den här appen. Och även polisen i Laholm använder appen.

– Jag ser det som ett bra komplement för mig att med min telefon, oavsett var jag befinner mig, snabbt kunna sprida vidare information, säger Kristian Nilsson, kommunpolis i Laholm.

I dag har Laholms kommun ungefär en fjärdedel så många bostadsinbrott som under toppåret 2011.

– Efter satsningar på bland annat grannsamverkan och digitala hjälpmedel hade vi förra året 40 fullbordade inbrott i villor och lägenheter, säger kommunpolisen Kristian Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet