Sånglärkan är en av de markhäckande fåglar som skräms bort av hundar och människor på Morups tånge. Foto: TT/SVT

Döda fågelungar har blivit vardag i Morups tånge

Publicerad

Döda fågelungar och krossade ägg har blivit vardag i naturreservatet Morups tånge. Detta efter att människor går rätt genom det fågelskyddade området – trots tillträdesförbud.

– Våra fåglar minskar idag. Det är väldigt tråkigt att vi inte kan visa hänsyn mot andra levande varelser, säger Annelie Ohlsson, reservatsförvaltare på länsstyrelsen.

Det är förbjudet att uppehålla sig inom fågelskyddsområdet på Morups tånge mellan den 1 april och den 15 juli. Under denna period häckar fåglarna och föder upp sina ungar, och blir störda av de människor och hundar som trots skyltningen beträder området.

– Förbudet gäller så kort del av året och det finns andra platser vi kan röra oss på. Jag tror inte att man ser konsekvenserna av sitt agerande, säger Annelie Ohlsson.

Men trots tillträdesförbudet och skyltningen har länsstyrelsen hittat krossade ägg och döda fågelungar.

”Landets främsta fågellokal”

Enligt länsstyrelsen räknas Morups tånge utanför Falkenberg som ett av länets och landets förnämsta fågellokaler. Nu har de skrivit ett inlägg på sociala medier med syftet att informera, och inte ”bara gnälla”.

Problemen gäller inte bara Morups tånge, utan sträcker sig över hela kustlinjen.

– Det här problemet dyker upp varje år. Det är sånt man måste hålla reda på när man besöker ett område. Det är precis som med trafikregler – man kan inte skylla ifrån sig och säga att man inget visste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer