Arten blåsvart björkstekel är dödlig för djur. Arkivbild. Foto: Gunnar Isacsson/TT

Dödlig larv hittad i Falkenbergs kommun

Uppdaterad
Publicerad

På Grimsholmen i Falkenberg har man upptäckt arten blåsvart björkstekel, en art som angriper björkar och är dödlig för djur som får i sig den. Larven är klassad som en ekosystemfara och invandrade till Sverige runt 2000-talet.

Upptäckten av larven gör det till det nordligaste fallet någonsin, detta skriver Hallands Nyheter, som var först med att rapportera om ämnet.

Larverna äter upp björkarnas blad och lämnar kvar mittsträngen, något som gör dem relativt lätta att upptäcka. Men i augusti månad letar de sig ner i gräset och utgör därmed en fara för marknära djur som bland annat hundar, får och getter. Detta då de innehåller giftet lophyrotomin som är nära besläktat med giftet i vit och lömsk flugsvamp.

Dör av giftet

Gunnar Isacsson, ekolog och expert på insekter på Skogsstyrelsen, säger till tidningen att konsumtion av giftet leder till akuta skador på levern. När levern sedan kollapsar av giftet dör individen.

Han berättar också att det är svårt som privatperson att bekämpa larverna och att man borde ta bort björken om man ser äggen, vilket man kan göra i juni månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.