Foto: TT

Fängelse och ungdomsvård för mord

Publicerad

Två bröder, 18 och 21 år gamla, dömdes i dag för att ha mördat en kioskägare i Halmstad i höstas.

Det var i november förra året som en 25-årig man hittades död i en butik i stadsdelen Andersberg i Halmstad. Den äldre brodern döms av Halmstad tingsrätt till tio års fängelse, den yngre till sluten ungdomsvård i tre år och sex månader.

Åklagaren nöjd med domen

Straffen blev kortare än vad åklagaren velat se, som yrkade på fjorton, respektive sju års fängelse för bröderna.

– Jag är nöjd med att de blev fällda för mord och att de fick stränga straff. Om jag kommer att överklaga domen kan jag inte svara på nu, säger åklagare Hans Lundgren till SVT Hallandsnytt.

De båda bröderna gick till attack mot kioskägaren efter att de hamnat i en verbal dispyt och den äldre brodern blivit skallad. Beväpnade med pistol, kniv och en avsågad biljardkö sköt, misshandlade och knivskar de sedan ägaren både utanför och inne i kiosken.

Enligt tingsrätten framgår det av utredningen att det är det den yngre brodern som stått för det dödliga våldet. Det är han som med kniv skurit av 25-åringens högra lårpulsåder och skadat hjärtat.

Tingsrätten anser dock att bröderna handlat i tyst samförstånd. Bröderna har invänt att de inte haft uppsåt att döda 25-åringen, samt att de begått gärningen i nödvärn. Men det håller inte tingsrätten med om.

Efterlystes

Morgonen efter mordet anhöll åklagare bröderna i deras frånvaro. En vecka senare skickade polisen ut en efterlysning. I december kunde den yngre brodern gripas i Kosovo, bland annat tack vare vittnesuppgifter. Den äldre brodern greps, också han i Kosovo, i mars i år. Efter långa juridiska processer utlämnades de till Sverige.

Den äldre broderns advokat anser att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av bevisningen för hans klient vad gäller uppsåtet.

– Han borde inte ha dömts för mord utan för grov misshandel, som han har erkänt, och inget annat, säger advokat Stefan Andersson.

Stefan Andersson är då SVT Hallandsnytt når honom på telefon på väg för att träffa sin klient i häktet. Om de kommer att överklaga domen kan han inte svara på i nuläget

– Det är upp till min huvudman att avgöra, säger han.

Enligt en enig tingsrätt har ägaren utsatts för omfattande övervåld och orsakats lidande och dödsångest. Bröderna döms också till att betala sammanlagt 100 000 kronor i skadestånd till offrets familj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Butiksmord på Andersberg

Mer i ämnet