Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, om var smärtgränsen ligger för kostnaden för hyrpersonal. Foto: SVT

Dom kan ge dyrare hyrpersonal för Region Halland

Uppdaterad
Publicerad

Lägre kostnader för hyrpersonal är något Region Halland länge eftersträvat. Men en färsk dom kan istället ge kostnadsökningar på mångmiljonbelopp.

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen kan landstingens kostnader för inhyrd personal öka markant.

Domen slår fast att bemanningsföretagen är momsskyldiga eftersom de själva inte bedriver någon sjukvård. I nuläget tillämpas svensk praxis men enligt domstolen är det EU:s lagstiftning som gäller.

Det innebär ökade kostnader för landstingen när momsen läggs på fakturorna. Staten ger viss ersättning men inte fullt ut och kostnaderna kommer förmodligen att öka med sex procent.

Utifrån siffrorna för 2017 innebär det en ökning på ungefär12 miljoner kronor för Region Halland.

– Det är en fördyring som vi måste hantera i vår budget. Men jag tänker att det är ett annat pris än vad bemanningsföretagen har satt tidigare. Där får vi ha en förhandling och diskussion med dem, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M).

Går det att omförhandla nu när alla skriker efter vårdpersonal?

– Jag tror inte det kommer påverka bemanningsföretagen i någon större del men vi har sagt att vi behöver förnyade samtal vid en sådan här förändring, säger Mikaela Waltersson (M).

”Ska inte påverka situationen”

Men en ökad kostnad på 12 miljoner ska inte ha betydelse för tillgången på vårdpersonal i Halland framöver, enligt Mikaela Waltersson.

– Det är pengar men en sådan liten del i budgeten att det inte ska påverka den situationen, säger hon.

Under 2017 ökade kostnader för inhyrda läkare och sjuksköterskor med 20 procent i jämförelse med året innan. Kostnaden landade på 179 miljoner kronor. 2010 var siffran knappt 28 miljoner. Frågan är var smärtgränsen ligger för kostnaden för hyrpersonal inom Region Halland?

Se Mikaela Walterssons svar i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.