De fyra männen ”bötfällde” två personer och dömdes vid Varbergs Tingsrätt på måndagen. Foto: SVT

Döms till fängelse för utpressning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män från Kungsbacka och Mölndal hittade på skulder och hotade andra att betala dem. Nu döms tre av dem till fängelsestraff för bland annat utpressning, försök till grov utpressning och grovt vapenbrott.

Fyra män mellan 24 och 40 år krävde till sig pengar genom att ”bötfälla”, det vill säga hitta på skulder och kräva att andra ska betala dem. Bland annat ska vapen ha använts för att hota till sig pengarna.

På måndagen dömdes de tre männen vid Varbergs tingsrätt.

De två målsägande som utsattes för utpressningen och utpressningsförsöken är bekanta med varandra och en av de målsägande var mer eller mindre bekant med gärningsmännen sedan tidigare.

Detta döms männen för

Visa
  • Man, 37 år: får fängelse i 2 år och 8 månader för utpressning, försök till utpressning, försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Mannen ska också betala skadestånd.
  • Man, 35 år: får fängelse i 2 år och 2 månader för medhjälp till försök till grov utpressning och ringa narkotikabrott. Mannen ska också betala skadestånd.
  • Man, 24 år: fängelse i 1 år och 6 månader för försök till grov utpressning, ringa narkotikabrott, och brott mot knivlagen. Mannen ska också betala skadestånd.
  • Man, 40 år: döms i målet för försök till utpressning, men där är påföljden inte fängelse utan samhällstjänst i 120 timmar, eftersom tingsrätten bedömer att han medverkat i mindre mån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer