Här provflyger Sophia Arslan den nya livräddaren på Tylösand Foto: SVT

Drönare som livräddare

Uppdaterad
Publicerad

I sommar blir Livräddarna i Tylösand först med att få hjälp av drönare som ska hitta personer i nöd. Drönaren kommer användas som ett extra öga ovanifrån och ska kunna lokalisera utsatta människor snabbare.

Förra sommaren drunknade två personer i Tylösand, en man och en kvinna. Mannen hittades endast 20 meter från stranden men det var försent. Med hjälp av drönare ska man minska antalet drunkningsolyckor.

Det här är ett forskningsprojekt som leds av Andreas Claesson från Karolinska institutet.

–  Vi måste hitta människor snabbare och med den här tekniken så kan vi det. Det kan vara runt 40-50 000 människor en fin sommardag och det lyder stor risk för drunkning i och med starka strömmar när det blåser, säger Anderas Claesson.

Förra sommaren utfördes ett drönartest. Man lät en docka ligga på bottnen i Tylösand för att se hur enkelt det var för drönaren att se den.

– Dockan hittades under en minut, säger Andreas Claesson.

LÄS MER: Sommartid – då ökar drunkningsolyckorna

Livräddare utbildas

Drönaren som används tål starka vindar och kan köra i 20 meter per sekund. Den kan även bära med sig en mindre livräddningsboj som ska släppas ned i havet där personen i nöd befinner sig tills hjälp kommer. Och nu utbildas Livräddarna i Tylösand så de snabbt och enkelt kan hantera drönaren.

– Det är såklart kul, och det viktiga är att kunna hitta någon i vattnet. Det här är ett fantastiskt komplement för oss livräddare, säger Sophia Arslan från Livräddarna i Tylösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.