Foto: SVT/arkiv

Drunkningstillbud på Brottet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen larmades ambulans till utomhusbadet Brottet i Halmstad efter att en pojke i femårsåldern upptäckts under vattnet.

Pojken var inte vid medvetande när han togs upp ur bassängen.

– Det vi har fått till oss är att besökare snabbt larmade badvärdar när de såg pojken. Inom en minut var de på plats tillsammans med sjukvårdskunniga besökare och pojken var vid medvetande efter en väldigt kort stund, säger Izabela Topalovic, enhetschef för bad inom Halmstads kommun.

Pojken fördes till regionsjukhuset i Halmstad. Han är oskadd men kvar på sjukhuset för observation.

– Han var ledsen efter det som hänt, och det ser vi som ett gott tecken, att han kunde visa det, säger Izabela Topalovic.

Bad på egen risk

Den inblandade personalen togs ur tjänst och erbjuds professionellt krisstöd efter händelsen. Ersättningspersonal ringdes in direkt. Izabela Topalovic betonar att badvärdarna på Brottet inte har till uppgift att bevaka bassängerna. Bad sker på egen risk.

– Deras primära uppgift är att hålla rent och snyggt och ge god service.

Så det finns inga badvakter alls?

– Nej, det finns ett politiskt beslut om att detta ska vara en öppen anläggning med gratis inträde. Det betraktas som en allmän plats, precis som en strand.

Trots detta är all personal utbildad i livräddning och i hjärt- och lungräddning.

– Jag vill ge badvärdarna en eloge, deras insats idag var heroisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.