Stor oenighet var ett faktum när Länsstyrelsens Viltförvaltiningsdelegation hade möte under onsdagen men tillslut enades man om ett förvaltningsmål. Foto: TT

Lodjursstammen i Halland ska fördubblas

Uppdaterad
Publicerad

Stor oenighet rådde när Länsstyrelsens Viltförvaltningsdelegation hade möte under onsdagen.

Falkenbergspolitikern Claës-L Ljung (M) ansåg att Länsstyrelsens förslag med 30 till 35 individer som mål, skulle innebära en för stor risk för angrepp på tamdjur.

Efter spårning har Länsstyrelsen sagt att det idag finns tre familjegrupper med 10 till 15 individer. Antalet har varierat lite upp och ned men inte förändrats speciellt på längre sikt.

Under onsdagens möte var det dags att sätta ett förvaltningsmål, något som avgör när det är aktuellt med licensjakt.

– Mitt förslag var tre familjegrupper. Men nu blev det i stället en kompromiss vid sammanträdet där huvudförslagen till sist var fyra eller fem familjegrupper. Och då stödde majoriteten förslaget om fem, medan jag och ytterligare en ledamot reserverade oss till förmån för fyra, säger Claës-L Ljung till Hallands nyheter.

Delegationen enades tillslut om 25 till 30 individer som förvaltningsmål vilket innebär att stammen i Halland kan växa. Licensjakt är inte aktuellt.

Totalt i Sverige finns idag 1.200-1.300 lodjur. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.