Det var under natten till torsdagen som E6 stängdes helt eftersom delar av den ekodukt som byggs på platsen riskerade att rasa. Foto: SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Delar av ekodukt rivs

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket meddelar att delar av bron kommer att rivas och att trafiken kommer ledas om fram till klockan 18 på fredagskvällen. E6:an är avstängd sedan tidigt på torsdag morgon sedan den nya ekodukten delvis rasat. Nu ska delar av bron rivas.

Problem har uppstått i arbetet med ekodukten som håller på att byggas över E6 i Sandsjöbacka. Enligt Peab som bygger på plats och Trafikverket så handlar det om ställningar, eller stöttor till ställningar, som håller på att rämna.

– Det har blivit problem med en gjutform som har spruckit på något sätt när vi gjuter betong. Det finns risk för ras men jag vill betona att det inte handlar om rasrisk över vägbanan utan i sådana fall vid sidan av vägen, säger Kajsa Jacobsson, presschef på Peab.

Experter kallas in

Att vägen stängs av är för att man noga vill kontrollera vad som har hänt. Experter har kallats in för att undersöka skadorna. Vägen stängdes tidigt imorse.

– Ingen har skadats, utan det här är en ren säkerhetsåtgärd. Vi vill inte riskera något, det är därför vi valt att stänga. Vi vill skydda våra egna arbetare och trafikanterna, säger Kajsa Jacobsson.

Enligt uppgifter i annan media ska vägen ha sjunkit 70 centimeter på platsen, stämmer det?

– Jag vill trycka på att det inte är något jag känner till alls. Och jag skulle ha känt till det om det var så.

Senare på förmiddagen bekräftar Anna Johansson, kommunikatör på Trafikverket, att dessa uppgifter är felaktiga.

Långa köer

Trafiken leds om via gamla E6:an. I de fall det är möjligt rekommenderas bilister att välja en annan väg. SVT Nyheter Hallands reporter Philip Johnsson var på plats under förmiddagen vid Gamla riksvägen norr om Kungsbacka.

– I södergående riktning på E6 börjar köerna vid Kållered. Det är väldigt långa köer här på Gamla riksvägen eftersom trafiken leds från motorvägen, säger Philip Johnsson.

Foto: SVT

Delar av ekodukten rivs

Under torsdagseftermiddagen meddelade Trafikverket att delar av bron kommer rivas och medan rivningsarbetet pågår så kommer trafiken vara fortsatt avstängd förbi byggplatsen. Trafiken kommer liksom tidigare att ledas om via gamla E6 och prognosen är att det kommer pågå till klockan 18 på fredagskvällen.

Enligt Trafikverket är det inget i brobyggnaden som har rasat och varken vägen eller några personer har kommit till skada.

Polisen är beredd på att det ökande hårda trycket på mindre vägar kan orsaka problem.

– När tung trafik börjar trafikera mindre vägar så brukar det generera olyckor, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.

Ekodukten är en bro för djur och människor och ska vara klar år 2018. Bygget har i perioder lett till trafikstörningar.

Förskolor och fritids öppna längre

Kungsbacka kommun skriver på sin hemsida under eftermiddagen att all personal på förskolor och fritidshem kommer vara kvar längre på grund av risken för att barnens föräldrar kan sitta fast i trafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekodukten i Sandsjöbacka

Mer i ämnet