Högskolan i Halmstad ställer in dagspraktik för förskollärar- och lärarstudenter. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Efter kritiken – lärarstudenternas dagspraktik ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Lärarstudenternas dagspraktik, så kallade VI-dagar, ställs nu in, meddelar Högskolan i Halmstad. På tisdagen berättade SVT om studenters oro inför att gå ut på praktik under rådande smittoläge när det gäller covid-19.

De så kallade Vi-dagarna, verksamhetsintegrerade dagar, ställs in för alla som studerar till förskollärare och grundskollärare vid Högskolan i Halmstad.

I ett pressmeddelande skriver högskolan att ”beslutet att, trots lokala restriktioner på grund av pandemin, fortsätta med VI-dagar togs i förra veckan i nära kontakt mellan Högskolan i Halmstad och skolhuvudmännen. Som en extra försiktighetsåtgärd och för att möta den oro som finns hos en del studenter och personal på övningsförskolor och övningsskolor, ställs emellertid nu VI-dagarna in från och med denna vecka och resten av terminen.”

Studenter oroade

Det var på tisdagen som SVT Nyheter Halland berättade om studenter som hört av sig och vittnade om oro.

– Det behöver finnas alternativa lösningar, sa Sara Karlsson, ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening i Halmstad, till SVT Nyheter Halland.

Längre praktik blir av

De längre praktikperioderna, verksamhetsförlagd utbildning, VFU, fortsätter dock som planerat.

– VI-dagar är en viktig del av ordinarie utbildning som studenterna har rätt till. Det går dock att ersätta VI-dagarna på ett rimligt sätt med andra kursmoment. VFU går däremot inte att ersätta med annan undervisning, utan VFU får inte studenterna den undervisning de måste ha för att kunna få en examen, säger Mattias Nilsson, chef för avdelningen för lärande, Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad, i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.