Peter Heidström, chef på polisen utredningssektion, berättar i klippet om hur utfallet i utredningen i fallet Lova hade kunnat bli annorlunda om man hanterat ärendet snabbare. Foto: SVT Nyheter

Efter långsam våldtäktsutredning – polisen får nu kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte godtagbart att en utredning som gäller sexualbrott mot minderåriga tar för lång tid. I ”Lovas” fall tog det åtta månader innan polisen agerade. Hon anmälde det till Justitieombudsmannen som nu kritiserar polisens hantering.

När SVT Halland tittade närmre på polisens hantering av ”Lovas” anmälan så ville polisen först inte kommentera. Men nu går man med på en intervju om den bristfälliga utredningen.

– Vi har inte lyckats prioritera i rätt ordning här, tyvärr har det tagit för lång tid, säger Peter Heidström som är chef på utredningssektionen på polisen i Halland.

Kritik mot polisen

Trots att det fanns utpekade misstänkta så tog det lång tid innan de hämtades in till förhör av polisen i Halland. JO menar att det är oacceptabelt att det tagit så lång tid. ”Polismyndigheten ska kritiseras  för att förundersökningen inte har bedrivits med den skyndsamhet som krävts”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Även den ansvariga åklagaren får ta emot viss kritik för sin hantering av ärendet.

”Ett svek”

”Lova”, som egentligen heter någonting annat, säger såhär om kritiken mot polisen:

– Det känns bra eftersom de tydligt har gjort fel och förhoppningsvis tar de lärdom av detta och aldrig gör om det igen. Så andra slipper gå igenom detta svek från polisen.

Mer resurser till liknande brott

Peter Heidström säger att man nu har fått tillgång till ökade resurser inom utredningssektionen för våld i nära relationer, där ”Lovas” anmälan utreddes. Detta i led med en större satsning från regeringen på polisen runt om i landet. Detta har lett till att man nu anställt fler utredare inom sektionen bland annat.

I klippet ovan svarar Peter Heidström på Justitieombudsmannens kritik och förklarar vad det var som gick fel under utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.