Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hallandstrafikens besked om skolstarterna runt om i Halland. Foto: SVT

Beskedet: Ingen utspridd skolstart i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Inför skolstarten försöker kollektivtrafiken runt om i landet ställa om för att minska trängseln, och därmed smittspridning. Efter ett möte under måndagen, som Hallandstrafiken haft tillsammans med samtliga av Hallands kommuner, förutom Kungsbacka, har det nu kommit ett besked.
Det blir ingen utspridd skolstart. Kommunernas och Hallandstrafikens schema, som sattes i våras, står fast.

Under onsdag till fredag nästa vecka är det skolstart för många kommuner, och beräknas innebära mycket trängsel på Hallandstrafikens linjer. Inför skolstarten höll Hallandstrafiken, tillsammans med samtliga av Hallands kommuner, förutom Kungsbacka, ett möte om hur de skulle göra med skolstarterna.

Beskedet var klart: skolstarterna sprids inte ut. 

– I den bästa av världar hade man spridit på starttiderna. Nu går inte det av praktiska skäl. Schemat är lagt sedan tidigt i våras och vi har lagt våra planer på våra bussar. Det gick inte att lösa. Nu får vi jobba med de förutsättningar som vi har, säger Peter Gyllander, presschef på Hallandstrafiken.

Både Hallandstrafiken och kommunerna går efter det schema som sattes under våren. Gymnasieskolorna har gjort olika lokala justeringar – men inte ändrat i sina schematider.

”Finns inte resurser”

Hallandstrafiken menar att det inte går att ställa om helt och hållet med busstrafiken för att anpassa efter skolstarten, ifall det krävs.

– Det finns inte resurser till det.

Kungsbacka kommun närvarade inte på mötet på grund av att de har Västtrafik som huvudsakliga kollektivtrafiksbolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer