Efter skelettfynden: ”Här kan finnas 3000-4000 människor begravda”

Uppdaterad
Publicerad

Skelettfynden i Laholm är en del av ett gravområde som kan innehålla mellan 3000 och 4000 begravda människor.

Det var på tisdagen som det grävdes fram skelettdelar i samband med ett dräneringsarbete vid kraftbolaget Statkrafts byggnader i Laholm.

Efter att polis på plats snabbt kunde konstatera att det handlade om ett synnerligen kallt fall, tog arkeologer på onsdagen över och samlade ihop kranium och benpipor för att skicka dem vidare till osteologisk analys. Bland annat ska de åldersbestämmas.

Tusentals gravar på ön

Men redan nu kan arkeologerna konstatera att det rör sig om fynd från ett gravområde som varit känt sedan tidigare utgrävningar på Lagaholm, ön i Lagan där också den medeltida slottsruinen huserar.

– Under perioden 1000-tal till 1400-tal har här begravts människor på hela området. Utifrån gravtäthet vid tidigare undersökningar kanske här finns 3000 till 4000 människor begravda, säger arkeolog Lena Bjuggner vid Kulturmiljö Halland.

Hur det nu blir med det fortsatta dräneringsarbetet på området är oklart.

För att få gräva i en fornlämning krävs tillstånd från Länsstyrelsen.

Inga repressalier

Bo Strömberg, antikvarie på Länsstyrelsen, säger sig behöva till nästa vecka på sig att titta närmare på den frågan.

Kan den som ansvarat för grävningarna drabbas av repressalier för att ha grävt utan länsstyrelsens tillstånd?

– Nej, de har grävt så nära huset att de inte trott att det skulle finnas några fynd där. Sedan har de ringt oss direkt när det dök upp, så de har hanterat det på ett bra sätt, säger Bo Strömberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.