Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
CP-skadade Carolina har efter SVT:s inslag blivit både erbjuden praktikplats och försäkringskassan ändrar sin bedömning. Foto: SVT

Efter SVT:s inslag – CP-skadade Carolina erbjuds praktikplats

Uppdaterad
Publicerad
Efter SVT:s inslag om svårt CP-skadade Carolina som riskerade att inte få någon sjukersättning, har nu försäkringskassan helomvänt sitt beslut och hon har dessutom en praktikplats på gång.

Carolina Andersson lever med en svår CP-skada och behöver assistans dygnet runt. Trots detta är det inte självklart att hon ska få fortsatt sjukersättning så fort hon fyllt 30 år. Försäkringskassan menar nämligen att man inte prövat alla möjligheter för Carolina att få ett jobb.

Följ med Carolina på en rundtur på sin nya arbetsplats i klippet.

Stort engagemang

Efter SVT:s inslag om Carolinas berättelse var engagemanget stort och många har reagerat. Däribland Håkan Bengtsson som vill ge henne en praktikplats på sitt företag, Skog och Trä Torup.

– Jag tog kontakt med Carolina och hennes vårdare och diskuterade fram att jag skulle få en fullmakt. Sen kontaktade jag Försäkringskassan samt Arbetsförmedlingen och berättade att jag ville ge Carolina en tjänst som är anpassad efter henne, säger Håkan.

Anpassade arbetsuppgifter

I Carolinas fall skulle det bland annat kunna vara att hålla koll på när företagetsbilar ska på service, besiktning och ta emot arbetsorder via mejl. När Håkan hörde av sig med nyheten om att potentiellt ha en praktikplats åt Carolina blev hon väldigt glad.

– Hela mitt liv blev bättre.

Att Håkan skulle höra av sig och erbjuda praktikplats var för honom helt självklart.

– Vi har ett kallt samhälle i dag och många blir utstötta och vi måste dra vårt strå till stacken, säger han.

Håkan Bengtsson och Carolina Andersson är nöjda med försäkringskassans beslut om att göra en ny bedömning. Foto: SVT

Försäkringskassan helomvände

Inte nog med att Carolina har en praktikplats på gång, Försäkringskassan säger nu att den tidigare bedömningen av Carolina var förhastad och de väntar nu på ett färskt läkarintyg och därefter kommer hon sannolikt att få sjukersättning.

– Jag tänkte äntligen har jag kommit så här långt. Att få Försäkringskassan att backa är ett stort projekt, säger Carolina.

Håkan, som fick Försäkringskassans besked först, tog det väldigt positivt.

– Det var otroligt glädjande. Även om det inte är jag själv som sitter i den här situationen så känner jag med Carolina. Hon har accepterat sin CP-skada men det hon kan inte acceptera är den psykiska terrorn från myndigheter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer