Foto: SVT

Eftersatt brandstation skapar onödig hälsofara

Publicerad

Brandstationen i Unnaryd har varit eftersatt en längre tid. I brist på omklädningsrum får brandmännen byta om bland kontaminerad utrustning i vagnhallen, trots att de utsätts för farliga partiklar.

– Vi gör samhället en tjänst och det känns inte bra att vi utsätts för en onödig hälsofara, säger Anton Peyronson, som är detidsbrandman i Unnaryd.

Förutsättningarna har varit detsamma sedan Hylte kommun byggde brandstationen i Unnnaryd i början av nittiotalet. Anton Peyronson har arbetat där som deltidsbrandman i fem år.

– Jag har inte reflekterat så mycket över det förrän nu när det nu kommit upp på kartan, säger han.

För ett år sedan visade en kartläggningen att en genomsnittlig brandman kommer i kontakt med hälsofarliga partiklar 136 gånger per utryckning. Mätningen har gjorts från att larmet går till att brandmannen är hemma på stationen igen.

”Ligger ganska mycket efter”

Forskning visar även att brandmän löper större risk att drabbas av allvarliga sjukdomar än övriga befolkningen. Projektet Friska brandmän understryker vikten av att minska spridningen av hälsofarliga partiklar som sätter sig i kläderna. Något som är svårt på Brandstationen i Unnaryd.

– Vi ligger ganska mycket efter eftersom vi byter om i vagnhallen. Det är inte bra eftersom vi utsätts för många hälsofarliga partiklar och cancerframkallande ämnen. Det blir en större hälsorisk än det hade behövt vara, säger Anton Peyronson.

Det finns ett litet omklädningsrum där det går att förvara privata kläder. Men när larmet går är det bråttom och för det mesta hamnar även dem på golvet i vagnhallen.

Hamnat mellan stolarna

Kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S)  menar att frågan om arbetsmiljön på brandstationen hamnat mellan stolarna. Enligt honom fick politiken först kännendom om  situationen i slutet av förra året.

Trots  att en ombyggnad av Unnaryds brandstation inte är en planerad investering för 2018 lovar Ronny Löfquist en sådan. Ett kostnadsunderlag från Räddningschefen menar han är det enda som nu krävs.

– Man ska alltid prioritera när det gäller skattepengar. Men när det handlar om våra brandmäns arbetsmiljö så tycker jag att det går väldigt långt fram i kön. Det finns ingen motsättning här, säger Ronny Löfquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.