Emilia köpte ett ödehus för 35 000 kronor

Publicerad

I Falkenbergs kommun står 1 300 hus helt tomma på landsbygden. Nu jobbar kommunen för att få företagare att flytta in och bedriva sin verksamhet. En av de som nappade är Emilia Lindholm, som köpte sitt hus i Okome för 35 000 kronor.

Falkenbergs kommun har listat alla de cirka 1 300 hus som står tomma på landsbygden. Nu vill de få företagare att se möjligheten av att bedriva sin verksamhet på landet. Hittills har 30 entreprenörer nappat. Emilia Lindholm jobbar som konstnär och har de senaste två åren rest runt i Europa i sin van.

– Vi reste runt i Halland och letade efter ödehus och sen hittade vi det här. Vi pratade med ägaren som hade haft det väldigt länge och tillslut kom vi överens om att jag fick köpa det för den symboliska summan 35 000 kronor, säger Emilia Lindholm.

Stora renoveringsbehov

Huset har stått tomt under en längre tid. Taket läcker in, ingången är så skadad att det är hål i taket och golvet får man inte gå på, eftersom det är så fuktigt.

– Vi har pratat med hantverkare och de säger att det inte är så farligt som det ser ut, själva grundstommen är bra, säger Emilia Lindholm som tänker totalrenovera huset.

Förhoppningen är att hon redan nästa år ska kunna fira jul i huset.

Se ödehuset i klippet högst upp och hör om Emilias planer.

Följ med Emilia på en historisk rundvandring.

SVT rapporterade · Kan du tänka dig att köpa ett ödehus?

Många inkommer med frågor om var man kan hitta listan på objekt, var man vänder sig och om det bara gäller företagare. Det är det kommunala projektet Lev din dröm FBG som har svar på det i denna artikel på deras hemsida: 

Vilket gensvar på inslaget i SVT!

 
 
/Simon Lundström reporter SVT Nyheter Halland
08.31
Vad tycker du att man ska göra med de tomma husen på landsbygden? Skulle du själv kunna tänka dig att flytta in i ett ödehus? Skriv av dig här i vår chatt.
08.59
Eftersom jag är en pensionerad snickare skulle det passa mig utmärkt att kunna bo billigt
Ulf Tidebrink
ulftidebrink@live.se
08.59
Nej, verkar vara för mycket jobb! Kanske skulle kunna köpa ett och sen riva för att få tomten. Om jag får ett bra pris.
09.00
Borde vara lite som i många andra länder där man får besittningsrätt om man flyttar in och bor ett tag. Slöseri de står tomma och hemlösa finns det alldeles för många av.
09.00
Det beror på priset..
09.00
För att bevara landsbyggden tycker jag att sverige lär kräva pengar från EU för att hjälpa människor som kan tänka sig att köpa ett sånt hus. Jag kan tänka mig rusta och bo där men kommer aldrig ha råd att göra det utan hjälp.
09.00
Absolut. Beror ju lite på i vilket skick det är i och priset.
09.00
Ja det kan jag. Tyvärr är måna hus på landet bundna i arvstvister som kan pågå i decennier och under tiden förfaller allt.
09.00
Jo jag har redan ett

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer