Emilie köpte sina farföräldrars skogsbruk

Publicerad

Den genomsnittlige skogsägaren i Sverige är en man på 61 år. 32-åriga Emilie Håkansson är en motpol. För några år sen köpte hon upp sina farföräldrars skogsbruk i Långaryd i Hylte kommun för att starta ett nytt liv med sin familj.

Det var vid årsskiftet mellan 2014 och 2015 som Emilie Håkansson slog till och köpte upp släktgården tillsammans med sin sambo.

– Skälet var väl egentligen att få komma ut på landet och att låta barnen växa upp här, säger hon.

Projektet har varit en utmaning. Emilie Håkanssons kunskapsbank om att vara skogsägare var i princip obefintlig när hon fattade beslutet om att ta över gården.

Förändring på gång

– Jag var verkligen grön på detta. Men vill man så går det att lära sig, fortsätter hon.

Eftersom de flesta skogsägarna i Halland och även i Sverige är män i 60-årsåldern är Emilie lite av en utstickare. Enligt Skogsstyrelsens statistik från 2018 finns det 3480 kvinnligare skogsägare i Halland. De flesta är 50 år eller äldre.

– Jag har sett trenden att fler unga vill ut på landsbygden och köpa gårdar. Det tycker jag är jätteroligt eftersom att vi behöver en föryngring, säger Emilie Håkansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hylte

Mer i ämnet