23-åring döms för flera fall av sexuellt ofredande

Publicerad

Mannen har förgripit sig på sovande tjejer vid två olika tillfällen. Nu döms han i Varbergs tingsrätt.

Det första övergreppet ska ha inträffat på en hemmafest under 2014. En tjej, som vid tidpunkten gick på gymnasiet, övernattade på festen och ska ha vaknat av att mannen tog på henne.

En person som sov i samma säng har styrkt berättelsen i förhör. Tingsrätten bedömer att målsägarens berättelse är trovärdig och att den vinner så starkt stöd av övrig bevisning att den kan läggas till grund för bedömning.

Frias från våldtäkt

Mannen åtalas även för en våldtäkt på kvinnan vid ett annat tillfälle samma år – men i det fallet ansåg rätten att det inte finns tillräcklig bevisning.

Det andra övergreppet som mannen döms för inträffade 2018. En annan kvinna ska ha åkt med mannen från en nattklubb i Varberg och de ska tillsammans ha övernattat i kvinnans bostad. Därefter ska han ha förgripit sig på henne.

Döms till skadestånd och samhällstjänst

Tingsrätten anser att dessa sexuella ofredanden varit av sådan karaktär att de kan jämställas med andra, allvarligare sexualbrott. Straffet bestäms till villkorlig dom och samhällstjänst motsvarande sex månaders fängelsestraff. Dessutom får mannen betala 30 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer