Engångsbestick i förnybart material utvecklas i Hylte

Uppdaterad
Publicerad

Diskborstar, klädhängare och bärplockare. Listan är lång på de produkter som kan tillverkas i biokomposit i Hylte. Nu hoppas Stora Enso att materialet kan konkurrera med plast i framtiden.

För fem år sedan varslades ett hundratal anställda från skogsindustrikoncernen Stora Enso i Hylte. Sedan dess har de valt att investera i en anläggning som tillverkar biokomposit. Det är en blandning på vedfiber och plast. Tanken är att det i framtiden kan ersätta den oljebaserade plasten.

– Det ligger mycket i tiden, vi tittar på ett mer hållbart samhälle idag. Det här materialet är ett bättre alternativ än traditionell plast, säger Patricia Oddshammar, affärschef på Stora Enso i Hyltebruk.

Plastpåsar går inte att ersätta

Osthyvlar, diskborstar, engångsbestick och andra hårda material är det som kan skapas i biokompositen. Andelen vedfiber ligger är mellan 30 till 50 procent. Däremot går tunna plastprodukter, såsom plastpåsar, inte att framställa. Enligt Stora Enso är materialet starkare och styvare än vanlig plast och så luktar det trä. Biokompositen innehåller fortfarande en stor del plast, vilket fortfarande kommer att behövas.

– Plasten har fördelarna att man kan forma produkten på många olika sätt och får en hållbar produkt, säger Patricia Oddshammar.

Naturskyddsföreningen: ”Vi behöver inte mer material som ska brännas”

Att produkten innehåller just plast är däremot något som Naturskyddsföreningen riktar en del kritik mot. De menar att det inte behövs fler material som måste förbrännas. Enligt Stora Enso i Hylte går biokompositprodukterna att återanvända upp till sju gånger, men då måste det komma tillbaka till fabriken. De jobbar nu för att hitta lösningar.

I klippet visar produktutvecklaren Roger Bergström vilka produkter som kan skapas i materialet och Patricia Oddshammar berättar om dess fördelar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.