Carita Boulwén (SD), gruppledare för Sverigedomkraterna Kungsbacka som ligger bakom motionen Foto: Privat/SVT

Ett steg närmare språkkrav för medarbetare i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Språkkrav för personer som arbetar inom skola och omsorg kan komma att införas i Kungsbacka kommun. Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden har röstat igenom Sverigedemokraternas förslag.

– Vi ska försäkra oss om att personal förstår och talar svenska, säger Carita Boulwén (SD), gruppledare i Kungsbacka.

SD fick i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden stöd av KD och M angående motionen om språkkrav för personer som anställs i skolan, individ- och familjeomsorgen samt inom vård och omsorg. Men först efter att Moderaterna gjort vissa tillägg till förslaget.

Bland annat att det införs under en försöksperiod på 18 månader. Moderaterna ville också utöka omfattningen av vilken personal inom kommunen som språkkravet ska gälla för.

Tre partiet röstade emot

Centern, Socialdemokraterna och Liberalerna röstade för avslag.

– Vi gjorde det utifrån att de rekommendationer som man hänvisar till faktiskt inte finns. Motionen har inte ett korrekt underlag och det behövs en juridisk utredning, säger Elin Hysén (L) ordförande i nämnden.

Utforma ett språktest

Enligt Sverigedemokraterna vill de utgå från Socialstyrelsens rekommendationer gällande arbete inom äldreomsorgen och applicera dem på övriga förvaltningar. Tanken är att tjänstemän inom kommunen ska få uppdraget att utforma ett språktest för de som söker positioner där språkkrav ska gälla.

Ser du det som ett problem idag i Kungsbacka, att skol- och omsorgspersonal inte kan språket?

– Problemet finns och vi vill inte att det ska bli ännu värre. Ska man jobba inom äldreomsorg eller skola ska man vara behörig och kunna prata svenska, säger Carita Boulwén (SD).

Förslaget går nu vidare till kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.