Suzanne Åkerlund (L), kommunråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsens ledningsutskott. Foto: TT/Halmstads kommun

De blir utan vatten först

Uppdaterad
Publicerad

Verksamheter inom kultursektorn får räkna med att vara först med att få vattnet avstängt vid en akut vattenbrist i Halmstad. Det framgår av den prioriteringslista som under tisdagen godkändes av Halmstads toppolitiker.

Den akuta vattenbristen i Halmstads kommun har lett till att politikerna fått ta ett historiskt beslut om vilka verksamheter som ska få använda vatten vid en krissituation.

– Vi har inte haft vattenbrist på det här sättet innan. Att ha en lista kommer underlätta arbetet att kunna avgränsa vad som måste prioriteras i kommunen vid en jättekris, säger Suzanne Åkerlund (L), kommunråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsens ledningsutskott.

Liv och hälsa går först

Kommunen har nu tagit fram ett rangordningssystem i fem nivåer där verksamheter med betydelse för liv och hälsa, så som sjukhus, kommer att prioriteras högst vid en vattenbrist.

Därefter kommer verksamheter med samhällsfunktionell betydelse följt av stora ekonomiska värden, miljö och sist sociala/kulturella värden.

Speciell nämnd avgör

Det är ju väldigt generella punkter, kommer kommunstyrelsen nu att besluta om specifikt vilka företag som måste stänga av vattenkranen först?

– Nej, det funkar inte så. Vi kommer att ha en generell lista, men i slutänden är det krisledningsnämnden som består av kommunens kommunråd som bestämmer över alla andra nämnder, säger Suzanne Åkerlund (L).

– Krisledningsnämnden kan, beroende på situationen som uppstår just då, tolka listan och i så fall bestämma vilka företag som måste prioriteras, fortsätter hon.

Vid kommunstyrelsens nästa möte tisdagen den 30 maj ska listan klubbas.

Såhär ser listan ut som KS ska besluta om:

Vattenförbrukare som har stor betydelse för

1. ... liv och hälsa

2. ... samhällets funktionalitet

3. ... stora ekonomiska värden

4. ... miljön

5. ...  sociala och kulturella värden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.