Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Gunnarssons förhoppning är att fröerna ska kunna gro, trots den stundande vintern.

Experiment i Laholm: Odlar vete under vintern – till följd av klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

Precis innan den första snön föll i södra Sverige hann Erik Gunnarsson sätta ner utsädet till vårvetet i åkern. Som ett experiment ska han nu se om klimatförändringarna gjort det möjligt att förlänga växtsäsongen i Laholm. Lyckas det kan den förlängda tiden i marken gynna skörden.

Åkern, där experimentet nu pågår, är 20 hektar stor. Förhoppningen är att skörden ska bli tio ton vete per hektar. Men det är inte utan risker som man gör försöket. Utsädet till en sådan här omfattande testodling kostar en hel del.

I klippet berättar Erik Gunnarsson, växtodlare och delägare i Skottorps Säteri, om vilka utmaningar det finns med att odla på vintern.

Höstvete är vete som sås på hösten och kräver en köldperiod för att blomma. Vårvete sås på våren och kräver ingen köldperiod för att blomma. Källa Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer