Pridefestival i Falkeberg 2018. Foto: Glenn T Unger

Falkenberg kläddes i regnbågens färger

Uppdaterad
Publicerad

För femte året i rad intar Pridefestivalen Falkenberg. Enligt arrangörerna stod glädjen och kärleken står i fokus – men också arbetet för ökad kunskap.

Falkenbergs pridefestival bjöd utöver den traditionsenliga paraden också på drop-in vigslar i parken ”med kärleken i centrum”. Prästen Peder Jarnvall vigde par tillsammans med den borgerliga vigselförrättaren Mari-Louise Wernersson.

– Det var en fantastisk dag. Mycket folk, glädje och kärlek, säger Jill Wegerup som är ordförande för festivalen.

SD deltog inte

Falkenberg går dessutom i Halmstads fotspår och anordnade en politisk debatt där partierna i kommunfullmäktige möttes i ett samtal kring HBTQI-frågor och trygghet. Prideparaden gick därefter av stapeln klockan 14.30. Samtliga partier utom Sverigedemokraterna deltog, då de inte hade skickat någon förfråga om att få vara med.

När tåget nådde torget hölls det tal av den halländska komikern Annika Andersson. Exakt hur många som deltog under Pride-firandet är svårt att säga.

Lugnt för polisen

– Men det var i alla fall stor uppslutning på torget. Vi upplever att det var fler än tidigare år, torts att det började regna under eftermiddagen, säger Jill Wegerup.

Polisen hade en patrull på plats under hela festivalen. Men de behövde inte göra särskilt mycket.

– Det var lugnt läge hela tiden, säger Tommy Nyman, presstalesperson på Polisen Region Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.