En av flera platser i huset som förkolnat av elden. Foto: Privat

Familj fick sitt nybyggda hus vandaliserat

Uppdaterad
Publicerad

En familj i Oskarström utanför Halmstad fick under natten till torsdagen sitt nybyggda hus förstört efter att någon försökt tända eld på det. Familjen skulle flytta in på måndag men står nu utan bostad.

– Det känns förjävligt, säger Therese till SVT Nyheter Halland.

Någon gång under natten misstänks vandaliseringen ha ägt rum i den obebodda fastigheten.

– Det var hantverkare där under onsdagen och när de kom dit på torsdagsmorgonen såg de att någon varit inne i huset och slog larm, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Halland.

”Känns förjävligt”

Bygget av det 270 kvadratmeter stora huset har pågått i ett halvårs tid och var i princip helt klart. Therese, hennes sambo och deras två barn hade sett fram emot att flytta in på måndagen. Men drömmen slogs i spillror.

– De har varit inne i varje rum och försökt elda på byggnadsmaterialet. Sen har de hällt betong i handfatet. Det känns förjävligt, säger Therese.

Elden lyckades aldrig ta sig ordentligt. Däremot har huset vattenburna golvvärme gått sönder. Läckaget har lett till att hela fastigheten nu är vattenskadad.

Måste byta allt

– Det går inte att bo här. Vartenda rum luktar dessutom rök. Vi behöver byta gipsskivor, kök, ja praktiskt taget allt. Vi får vara glada över att vi inte hann flytta in möbler och liknande, fortsätter Therese.

Skadorna är så omfattande att familjen inte kommer kunna flytta in på tre månader. Nu står de utan bostad eftersom en annan familj snart flyttar i deras tidigare boende.

– Jag mår inte alls bra. Man lägger all sin energi på ett nybyggt hus och så gör någon så här. Hela familjen rycks ju upp, säger Therese.

Oklart med koppling

Polisens tekniker är på plats under dagen för att undersöka skadorna på huset. De kan i nuläget inte säga om det finns någon koppling till den bilbrand som inträffade under natten några stenkast därifrån.

–  Den enda kopplingen vi har just nu är att det rör sig om brand i båda fallen. När det gäller huset har det skrivits en anmälan om mordbrand och skadegörelse, säger Tommy Nyman.

Det finns vare sig någon misstänkt eller gripen för något utav brotten. Therese berättar dock att hennes grannar märkte hur någon eller några ryckte i deras dörr sent på onsdagskvällen och att de dessutom sprang runt i trädgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.