Polisen har gjort flera beslag i bostaden, bland annat kolsyrepistoler och laserpekare. Foto: Polisens förundersökning

Familjehemmet anlitas fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Familjehemsföretaget Aleris Nåjden fortsätter att placera barn i det familjehem i Kungsbacka där barn ska ha blivit misshandlade och där det förvarats vapen och brandfarliga ämnen.

P4 Halland var på fredagen först med att rapportera om att Aleris Nåjden fortsätter att placera barn i det omskrivna familjehemmet, trots att det under torsdagen väcktes åtal mot en 20-årig man som varit placerad i hemmet. Han bor fortfarande kvar.

Han åtalas för olaga förföljelse, bland annat för att upprepade gånger ha förföljt, misshandlat och trakasserat två pojkar som också bodde i familjehemmet. Den ena född år 1999 och den andre 2000.

Läs mer: Ung man åtalas för att ha skadat fosterhemsbarn

Avslutade placeringar

Skara kommun och Tranemo kommun avslutade omedelbart placeringarna för de två pojkarna som ska ha utsatts för misshandeln när det här kom till deras kännedom.

Senast i går sa åklagare Eva Lotta Swahn till SVT Nyheter Halland att de barn som varit placerade i det aktuella hemmet har utsatts för både våld och fysiskt och psykiskt lidande.

Dessutom ska det ha vara mycket och smutsigt i hemmet.

”Killen är inte dömd”

Trots att åtal nu är väckt mot 20-åringen bor nu en fosterhemsplacerad pojke fortfarande där, ihop med den åtalade mannen. Enligt Erik Sandøy, som är tillförordnad divisionschef för Aleris Nåjden, är det en säker miljö för pojken.

– Den värderingen är gjord och man måste vara väldigt noggran med att säga att detta är ett åtal. Killen är inte dömd ännu och det är viktigt att vi förhåller oss till det, säger han till SVT Nyheter Halland.

Familjehemmet drivs av en man i 70-årsåldern och enligt Erik Sandøy är hemmet fungerande.

– När vi har haft dialog med uppdragsgivare, kommuner, så har han har ansetts lämplig till att fortsätta vara familjehem.

Den pojke som är placerad i familjehemmet kommer från Göteborgsområdet. SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med Hasse Andersson (MP), som är ordförande i individutskottet i pojkens hemkommun. Han vill inte bekräfta eller kommentera det enskilda fallet men säger att de har haft positiva upplevelser av familjehemsföretaget.

– Vi har enbart goda erfarenheter av Aleris, säger han.

SVT Nyheter Halland når Hasse Andersson under fredagseftermiddagen. Då känner han inte till åtalet och säger att han ska kontakta socialförvaltningens chef för att få mer information. SVT Nyheter Halland har även sökt socialchefen utan att lyckas nå vederbörande.

Värdering gjordes av familjehemmet

Enligt Erik Sandøy såg företaget över möjligheten att avveckla familjehemmet under tiden som polis och åklagare utredde de händelser som den 20-årige mannen nu åtalas för.

– Det gjordes en värdering och den kom fram till att det var bäst att låta ungdomarna vara kvar.

Kan du se att ni har gjort något fel i detta ärende?

– Man bör vara försiktig med att i nuläget peka på om någon har gjort fel, för det har tillkommit information som vi inte hade. Vi vet att det har varit en brist i hemmet som vi borde ha agerat på tidigare, då tänker jag speciellt på städningen. Vi borde gett stöd till det. Men utifrån det vi ser i dag så fungerar hemmet tillfredsställande och de två killarna som är där har en fin utveckling, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.