Handbollsklubben hoppas nu att Drottsupportrar ska fylla Halmstad arena och ge klirr i klubbkassan. Foto: TT

Faran inte över för Drott

Publicerad

Samtidigt som Drott kan jubla över att komma in i värmen på Halmstad arena igen, så har den anrika handbollsklubben en tuff tid framför sig ekonomiskt. Skulderna till kommunen är totalt tre miljoner kronor.

– Faran är inte över, säger Lars Püss (M), ordförande i kommunens teknik- och fritidsnämnd.

På fredagen kom handbollsklubben Drott och kommunen överens om att föreningen får komma in i Halmstad arena igen trots att hyresskulder från det senaste året fortfarande inte är färdigbetalda. Detta efter att kommunen gått med på uppskov till slutet av oktober.

LÄS MER: Trots skulderna – Drott släpps in i Halmstad arena

Men den kortfristiga hyresskulden på 193 000 kronor, som delvis betalts av på fredagen, är den lilla biten.

Totalt har klubben ytterligare tre miljoner kronor i skuld till Halmstad kommun.

Och den skulden är i sig uppdelad i två delar.

Likadant lån som HBK

Dels beviljade kommunen 2014, ett år efter SM-guldet, villkorslöst lån på 1,5 mijoner kronor för att rädda föreningen.

Lånet har ingen tidsbegränsning och behöver inte börja betalas tillbaka förrän klubben har ett eget kapital på 500 000 kronor.

– Det är precis likadant lån som Halmstad BK fick för ett antal år sedan, säger Lars Püss (M). 

Sexårig avtalsplan

Den andra delen är lika stor, 1,5 miljon kronor, men den ska vara avbetald senast 2021.

Detta enligt en överenskommelse förra våren, då Drott hade dragit på sig obetalda fakturor på 1,5 miljoner kronor till kommunen.

En sexårig avbetalningsplan förhandlades då fram. Men den har klubben inte heller kunnat leva upp till det senaste året.

Och det var dessa eftersläpningarna tillsammans med nya obetalda hyresskulder som gjorde att kommunen stängde av Drott från alla hallar i somras.

– Sedan dess har klubben kunnat betala in omkring 100 000 kronor och i dagarna har vi fått besked om ytterligare en inbetalning. Sedan återstår 107 000 kronor som ska betalas in senast 27 oktober enligt den överenskommelse som nu gjorts, säger Anders Thorén, chef för kommunens teknik- och fritidsförvaltning i Halmstad.

Fakta

1. Reverslån 1,5 miljoner kronor.

Ska börja betalas tillbaka när klubben har ett eget kapital på 500 000 kronor.

2. Tidsbegränsat lån, 1,5 miljoner kronor

Obetalda fakturor till kommunen fram till våren 2016 som klumpats samman i en avbetalningsplan på sex år, ska vara betald senast 2021.

3. Hyresskuld, 193 000 kronor

Obetalda hyror senaste året. Orsaken till utestängningen ur arenan. Omkring halva skulden har nu betalts, resten ska vara kommunen till handa den 27 oktober i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.