Fler har bestämt sig för att klara sig själv under coronapandemin och söker därför inte hemtjänst, uppger flera av länets kommuner. Foto: TT

Färre har sökt hemtjänst i Hallands kommuner i samband med pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstansökningarna i Hallands kommuner har minskat i år. Både bland de som vill ha hemtjänst i sommarstugan men också bland de som bor året om i kommunerna.

– Ansökningarna minskar och min känsla är att man försöker klara sig så bra som möjligt utan hemtjänst, säger Karin Antonsson, enhetschef på uppdragsavdelningen inom Varbergs socialtjänst.

Laholm

Laholms kommun tog tidigt beslutet att inte godkänna några hemtjänstansökningar från turister men hittills har de fått in fyra ansökningar. En vanlig sommar brukar det vara ungefär 25-30 ansökningar. Två personer har överklagat, ett fall har gått vidare och är pågående i förvaltningsrätten.

Nu har dock Laholm ändrat inställning och från och med den 10 augusti kommer de bevilja turister hemtjänst.

– Vi känner att vi inte har några argument mot detta kvar. Vi har inte haft en konstaterad smitta här på en månad, säger Kristina Isaksson, avdelningschef för särskilda boenden i Laholms äldreomsorg.

Kungsbacka

Även Kungsbacka vägrade initialt att ge hemtjänst åt turister men efter att kammarrätten sagt att det vore att bryta mot lagen ändrade kommunen sig och beviljade hemtjänst åt 14 personer från andra kommuner.

Varberg

En normal sommar brukar Varbergs kommun få in runt 50 ansökningar om hemtjänst från personer som vill besöka kommunen under sommaren men i år har de enbart fått ett tiotal ansökningar.

– Det är stor skillnad i år jämfört med tidigare år. Det var väldigt många kunder som direkt sa att de inte skulle komma, säger Karin Antonsson, enhetschef på uppdragsavdelningen inom Varbergs socialtjänst.

Det är även färre Varbergsbor som ansökt om hemtjänst just nu, samtidigt som den tid personalen faktiskt tillbringar hos kunderna har ökat.

– Det kan bero på att de som har hemtjänst behöver lite mer hjälp nu, säger Karin Antonsson.

Falkenberg

– Vi har fått in färre begäran om hemtjänst för tillfälliga vistelser detta året, jag tror vi ligger på tio sommargäster som har fått hemtjänst. Förra året var det någonstans mellan 30-40, säger Jerk Jakobs, chef för biståndsenheten på Falkenbergs kommun.

Det är även en viss minskning av hemtjänst för personer som bor permanent i Falkenberg.

– Vi har ett hundratal som antingen helt har avsagt hemtjänst eller delar av hemtjänst för att man vill begränsa risken för smitta.

Hylte

Hylte kommun vittnar om en förhållandevis normal sommar vad gäller hemtjänstansökningar.

– Vi ser ingen trend om att vi skulle ha fler omsorgstagare i år. Det är en ganska normal situation här nu. Det är utmaningar i bland och lite lugnare i bland men inget som är kopplat till covid-19, säger Jörgen Lövgren, tillfällig förvaltningschef för omsorgskontoret på Hylte kommun.

Halmstad

Halmstad kommun har beviljat hemtjänst under sommaren till fyra kunder från annan kommun. Vilket är en markant minskning från föregående somrar då siffran brukar ligga på runt 50 ansökningar.

Kommunen har drivit ett ärende gällande en kvinna hemmahörande i Halmstad, som ville ha betald hemtjänst i Falkenbergs kommun, ända till Högsta Förvaltningsdomstolen som nu har nekat prövningstillstånd. Kvinnans ansökan som avslogs från kommunen med anledning av coronapandemin måste prövas igen av kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.