Segrarna team ”Skärselden” från Falkenberg. Från vänster: Markus Nordgren, Emilia Larsson och Sebastian Sidehed. Foto: Lisa Lemke

Falkenbergskockar lagade sig till en finalplats

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Larsson och hennes två kamrater vann deltävlingen i SM i utomhusmatlagning, som hölls i Falkenberg på lördagen. Ett glädjande seger som innebär att finalen i Skövde står på tur.

– Det känns superkul! Vi hade helt ärligt inte tänkt så mycket på hur det skulle gå, säger 26-åriga Emilia Larsson.

Tillsammans med sina kompisar Markus Nordgren och Sebastian Sidehed jobbar hon som kock på två restauranger i Falkenberg. De har aldrig varit med i tävlingen tidigare, men när tillfälle uppstod tyckte de att det kändes lockade.

– En kul grej och en utmaning. Vi ville veta om folk gillar det vi gör, berättar Emilia Larsson.

Under lördagen samlades lag från bland annat Stockholm, Göteborg och Skåne-trakten tillsammans med Falkenbergsdeltagarna på Skrea Strand. Emilias lag har döpt sig själva till ”Skärselden”.

Matlagningen skedde över öppen eld. Foto: SVT

– Vi hade fått en korg med råvaror några veckor innan. Utifrån den skulle vi göra en trerättersmeny med hjälp av begränsad utrustning, berättar hon.

Resultatet blev en sotad biff tartar till förrätt, en slätvar med havskräftor till varmrätt och grillade jordgubbar med yoghurt till dessert.

– Vi var ganska lugna under tävlingen eftersom vi jobbar mycket tillsammans och är vana vid att arbeta med lite utrustning, säger Emilia Larsson.

Det var inte bara juryn som fick smaka på maten. Även åskådarna fick ta sig ett smakprov. Foto: Privat

Deras mat verkade falla juryn i smaken. Den 15 september väntar finalen i Skövde.

– Svårt att veta hur det kommer gå. Det är många starka lag vi möter. Men vi hoppas på att kunna vara ett bra hot, säger Emilia Larsson.

2019 är fjärde gången som SM i utomhusmatlagning hålls. Syftet med tävlingen är att lyfta utomhusmatlagningen samt lokala råvaru- och livsmedelsproducenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.