Nu döms 23-åringen för vårdslöst bidragsbrott. Foto: Jessica Gow / TT

Fick 120 000 kronor för franskastudier – döms för bidragsbrott

Publicerad

Han skulle studera i Frankrike och fick pengar från CSN – men påbörjade aldrig studierna. 23-åringen använde dock aldrig de nästan 120 000 kronorna han fick insatt. Nu döms han till vårdslöst bidragsbrott.

Det var i början av 2019 som 23-åringen, hemmahörande i Göteborg, skulle ha varit på språkskola i Frankrike. Men han påbörjade aldrig studierna och meddelade heller aldrig CSN, Centrala studiestödsnämnden om det. Något som man, enligt lag, är skyldig att göra.

Använde aldrig pengarna

Sammanlagt fick han in 119 674 kronor på sitt konto – pengar som han dock aldrig använde. 23-åringen har erkänt och döms nu för vårdslöst bidragsbrott.

Varbergs tingsrätt menar att det var vårdslöst att han tog emot pengarna – men då han aldrig använde dem så är brottet inte grovt och straffet blir dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.