Historiskt fildelningsmål i Varbergs tingsrätt Foto: TT

Filmjättar stämmer 22-årig Kungsbackabo

Uppdaterad
Publicerad

Disney, Warnerbros och Fox stämmer en 22-åring, som bor i Kungsbacka och en tysk medborgare för brott mot upphovsrätten. Det handlar om sajten Swefilmer.com

Sammanlagt 1432 filmverk har delats ut via hemsidan. Sony, Disney, Warnerbros, Fox, Universal, Nordisk film och AB Svensk filmindustri är några av filmbranschens jättar som stämmer de båda männen i Varbergs tingsrätt. De misstänks för brott mot upphovsrätten och pengatvätt som ska ha begåtts mellan 2013 och 2015. 

Samtliga bolag representeras av Rättighetsalliansens Henrik Pontén som gjort sig känd under rättegången mot Piratebays grundare.

– Swefilmer har orsakat stor skada för rättighetshavarna. De som driver tjänsten har fått in ansenliga belopp genom annonsering, ingenting har gått till de som skapat filmerna, säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen.

Tjänat miljoner 

22-åringen har tillsammans med en Tysk medborgare tjänat runt 14 miljoner kr på hemsidan. De åtalas även för grov penningtvätt eftersom 10 miljoner kr tvättats genom ett mediabolag och en bank utomlands. 

Den största illegala streamingen i Sverige

Rättighetsalliansen skriver på sin hemsida att det var i början av Juli förra året som polisen i Göteborg gjorde en husrannsakan mot Swefilmer.

I Sverige laddas och streamas det 290 miljoner filmer och tv-avsnitt illegalt årligen. Swefilmer var, enligt Rättighetsalliansen, den största av de svenska illegala streamingtjänsterna.

Komplicerad spårning 

Gott samarbetet mellan myndigheter och med IT-företagen framgår av förundersökningen. Facebook och Microsoft har sammarbetat genom att ge ip adresser till polisens utredare som därmed kunnat spåra kontakterna tillbaka till de åtalade. En utredare som låtsades vara kund fick en e-post som ledde till den tyske mannens fru. 22-åringen har bland annat spårats genom en IP-adress som ledde polisen till hans mamma i Kungsbacka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal streaming

Mer i ämnet