Antalet anmälningar mot västsvenska mäklare har fördubblats. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fördubbling av anmälningar mot västsvenska mäklare

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar mot mäklare i Halland och Västra Götaland fördubblades under fjolåret, visar ny statistik från myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen, FMI.

– Vi kanske inte har nått hela vägen fram, säger Henrik Nilsson på Mäklarsamfundet.

I Halland gjordes det 27 anmälningar mot mäklare 2020, jämfört med 13 anmälningar 2019. I Västra Götaland är den motsvarande siffran 151 anmälningar i fjol och 82 anmälningar 2019. Närmast en fördubbling i båda länen, enligt FMI:s siffror.

Sett över hela landet handlar överlägset flest anmälningar om lockpriser. Men anmälningarna berör också budgivning och bristande kommunikation från mäklaren.

”Extremt het marknad”

När coronapandemin bröt ut trodde många att priserna skulle ligga på samma nivå som 2019 eller lägre. Men så blev inte fallet. I stället har det budats mer och priserna har gått upp – en större skillnad än vanligt mellan utgångspris och slutpris. Något som spelar in i antalet anmälningar för lockpriser, tror Henrik Nilsson, ordförande i den västsvenska kretsen hos Mäklarsamfundet.

– Det har varit en extremt het marknad. Många anmälningar sker när köparen som var på visningen inte vann budgivningen och blev bitter.

Henrik Nilsson tycker att man får bedöma siffrorna från FMI utifrån att det skedde tusentals fler fastighetsaffärer totalt i Sverige 2020 jämfört med 2019. Och att det därför framför allt på lokal nivå lätt kan bli stora förändringar från ett år till ett annat.

Pekar ut coronafokuset

Vad kan ni mäklare göra för att få ner antalet anmälningar?

– Vi jobbar proaktivt, men har kanske inte nått hela vägen fram. Vi kan informera våra medlemmar så att de kan anpassa sitt arbetssätt. Om priserna går upp måste man vara på tårna.

– Vi har lagt mycket energi på coronasäkra visningar, men vi kanske borde ha lagt mer på information om anmälningar och prisbildning.

Antalet anmälningar till FMI i Västsverige

Hallands län:

2016: 7 anmälningar

2017: 15

2018: 6

2019: 13

2020: 27

Västra Götalands län:

2016: 52 anmälningar

2017: 61

2018: 74

2019: 82

2020: 151

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.