Genom intag av jodtabletter mättas sköldkörteln. Foto: Ringhals

Fler får jodtabletter runt Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna får alla hushåll inom Ringhals inre beredskapszon jodtabletter hem i brevlådan. I år har även personer längre än en och en halv mil ifrån kärnkraftverket fått tabletter.

Alla hushåll inom ett område på cirka en och en halv mil från Ringhals ska innan slutet på nästa vecka fått hem jodtabletter.

Men även hushåll utanför beredskapszonen har försetts med tabletter.

– Det blev lite problem med framtagningen av adresser, därav föll det med adresser som ligger utanför beredskapszonen. Det positiva är att det är fler personer som har fått tabletter, snarare än att det är människor som har blivit utan, säger Daniel Csaki, beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

De som fått tabletter av misstag får behålla dem, enligt länsstyrelsen.

Under en kärnkraftsolycka kan radioaktivt jod släppas ut, och inandning av detta kan orsaka sköldkörtelcancer. Genom att äta jodtabletter mättar man sköldkörteln, och förhindrar därmed den från att ta upp den skadliga joden.

Det var 2011 som tabletter senast delades ut inom området. Eftersom jodtabletter lyder under Läkemedelslagen måste de förnyas vart femte år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ringhals

Mer i ämnet