”Vi borde reagerat tidigare”, säger biträdande socialchef om dödsfallen. Foto: Pontus Lundahl/Janice Haney Carr/AP Photo/TT

Legionella i äldreboendets dusch – flera avled efter lungbesvär

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2019 har fyra äldre som bott i en specifik lägenhet på det kommunala äldreboendet Boken i Falkenberg avlidit efter lungbesvär. Efter provtagning visade det sig att bakterien legionella fanns i lägenhetens dusch, enligt kommunens Lex Maria anmälan.

Det var i juni i år som personal slog larm efter att fyra personer under loppet av ett och ett halvt år avlidit i samma lägenhet. Ett prov togs och svaret visade att legionellabakterien, som kan orsaka svår lunginflammation, fanns i lägenhetens dusch.

Då bodde en frisk boende i lägenheten men en månad senare hade även hen avlidit. Efter att boendet fick tillbaka provsvaret som konstaterat legionella flyttades inte vårdtagaren från lägenheten, men boendet såg till att hen inte använde duschen, då det är via vattenångor som bakterien sprids. Personen har dock inte testats för legionella efter sin bortgång.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Vi borde ha uppmärksammat sambandet mellan dödsfallen tidigare, åtminstone för ett halvår sedan, säger biträdande socialchef Daniel Johansson till SVT nyheter Halland.

Avled med lungpåverkan

Fyra av de fem personer som avlidit sedan april 2019 hade konstaterad lungpåverkan när de avled. Tre av dem var även sjuka i någon form av lungsjukdom sedan tidigare. 

-Vad den exakta dödsorsaken var går inte att fastställa i efterhand, men vi har en hypotes som vi nu går på och därför tar vi till extern hjälp, säger biträdande socialchef Daniel Johansson.

Bakteriedödande spolningar med hetvatten har gjorts av samtliga vattenrör på boendet Boken och en VVS-firma är inkopplad för att gå till botten med problemet.  Därför ser kommunen inte någon anledning till att evakuera några lägenheter.

Även Tallgläntans boende kontrolleras

– Det kan vara så att kallvattenrören är dragna för nära varmvattenrören och därmed sänker temperaturen varpå bakterietillväxt kan ske, säger Daniel Johansson.

Även på äldreboendet Tallgläntan kommer man att se över varmvattenrören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer