Foto: Lennart Benson.

Flera fel begicks i flygolycka på Getterön

Publicerad

Utredningen av Statens haverikommission visar att piloten som flög planet som kraschade på Getterön förra sommaren begick flera fel.

Det var den 25 juli 2015 som en flygolycka med ett mindre flygplan inträffade på Getterön utanför Varberg.

I planet fanns en pilot och fem passagerare när planet havererade och började brinna. Två personer skadades lindrigt i olyckan.

Nu är olyckan utredd av Statens haverikommission och i utredningen framgår det att piloten begått flera fel och inte följt alla föreskrifter, vilket sammantaget orsakat olyckan.

Inga axelremmar

Till exempel utfärdade piloten inte någon driftfärdplan, eller några beräkningar av luftfartygets vikt och hur vikten inuti planet var fördelad. Det ledde till att planet överstegrade och tappade lyftkraft.

Istället piloten ha förlitat sig på sin erfarenhet. Men haverikommissionen slår fast att flygplanets vikt och balans låg utanför tillåtna gränser.

Inte heller ska axelremmar på varken piloten eller en av passagerarna ha använts, och bagaget i lastutrymmet var inte fastsurrat.

”Dessa faktorer innebar att flygplanet användes på ett sätt som utsatte de ombordvarande för en flygsäkerhetsrisk”, står det i utredningen.

”Katastrof alltihop”

Piloten själv anser inte att han begått några fel, och han menar att de brister mot föreskrifterna som haverikommissionen pekar på är felaktiga.

– Det är katastrof alltihop, de lyssnar inte på vad som hänt. De vet och kan bäst, de tar inte åt sig av det jag säger.

Piloten menar också att han inte kunde ha gjort någonting för att förhindra haveriet.

– Det är en olyckshändelse helt enkelt.

Du anser inte att du begått några fel?

– Nej.

Nu ligger ärendet hos Transportstyrelsen som i förlängningen kan besluta om att dra in certifikatet för piltonen.

Närboende kritisk till flygplatsen

Marie Ekman Bäcklund bor på Getterön, cirka 150 meter från nedslagsplatsen. Hon menar att haverikommissionens utredning bekräftar det hon och flera boenden på Getterön ofta ser.

– Vi ser en massa flygplan som startar och landar med dålig säkerhet, säger Marie Ekman Bäcklund.

Hon är kritisk till att flygplatsen på Getterön över huvud taget får finnas kvar. Hon menar att den konkurrerar med med miljö- och riksintressen och dessutom brister i säkerhet.

– Den borde varit stängd för länge sedan om man hade följt reglerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer