Räddningstjänsten inledde räddningsinsats vid Östra stranden. Foto: Casper Johansson

Flera larm om drunkningar i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Flera larm om drunkningar i Halland har kommit in till räddningstjänsten under lördagen. En i Träslövsläge, en vid Östra stranden och en pojke som försvunnit ute i vattnet vid Skrea strand.

Träslövsläge

En man i dryga 70-årsåldern hamnade under vattenytan ute vid en fiskehamn i Träslövsläge och kunde inte ta sig upp. Några personer såg detta, räddade mannen upp ur vattnet och kontrollerade hans puls.

– Något har hänt där. Han var inte vid medvetande, men han hade egen andning och egen puls, så det är ett gott tecken. Man såg att han inte kunde ta sig upp över vattenytan, så då har man hoppat ned och hjälpt honom, säger Andreas Karlsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Halmstad.

Mannen fördes senare till Varbergs sjukhus. Skadeläget är oklart.

Östra Stranden

Vid 13:17 fick räddningstjänsten in ett larm om en drunkning vid Östra Stranden.

– Då har man sett en livlös man ligga ute i vattnet. Folk på stranden har stuckit ut och simmat och hämtat upp honom till land och påbörjat HLR. Sen kommer räddningstjänsten fram och tar över arbetet. HLR pågår hela tiden. Han transporteras till Halmstad sjukhus med ambulans. Han var inte vaken när räddningstjänsten lämnade platsen. Mannen är i 50-60-årsåldern.

Försvunnen pojke Skrea Strand

Vid 14:09 fick räddningstjänsten larm om en 7-årig pojke som var försvunnen vid  Skrea Strand i Falkenberg. Räddningstjänst påbörjade skallgång ute i vattnet.

– Vi hade skallgång där. Man går på led ute i vattnet och samlar alla man kan hitta och söker.

Ungefär en halvtimme efteråt får räddningstjänsten in säkra uppgifter om att pojken är funnen.

Räddningstjänstens tips:

– Det som är viktigt är att simma längs med stranden och inte bara simma rakt ut. Det är bra om man badar några stycken. Man ska gärna vara två så att man har koll. Det är svårt i dessa tider när det är så mycket folk, jag förstår det, säger Andreas Karlsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.