Kungsbacka kommun har fått ta till sovsalar och villavagnar för att klara att ge nyanlända tak över huvudet. Foto: SVT ARKIV

Flest nyanlända till Kungsbacka även nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Halland har nu fattat beslut för hur nyanlända som anvisats till länet ska placeras ut i kommunerna nästa år. Kungsbacka får precis som under 2019 ta emot flest personer.

Enligt Migrationsverkets beräkningar handlar det om 24 0000 nyanlända som behöver bostad 2020. Av dem ska omkring 7 100 anvisas till kommuner.

Halland ska under 2020 ta emot 311 stycken nyanlända med uppehållstillstånd.

Länsstyrelsen fördelar

Länsstyrelsen har beslutat att Kungsbacka är den kommun som ska ta emot flest – nämligen 131 stycken. Det är hundra stycken fler än Halmstad.

Länsstyrelsens beslut utgår från bosättningslagen och bygger på en fördelningsmodell som tar hänsyn till befolkningsstorlek, arbetsmarknadsläge och övrigt mottagande av nyanlända och asylsökande i kommunen.

Kommunens förutsättning att få fram bostäder kan också vägas in.

Antal nyanlända per kommun

Visa

• Hylte 5

• Halmstad 31

• Laholm 20

• Falkenberg 30

• Varberg 94

• Kungsbacka 131

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer