Folkpartiet positiva till härbärge

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om ett natthärbärge i Varberg aktualiserades igår när vi kunde berätta att den ideella föreningen natthärbärget lyktan gjort en egen kartläggning av hemlösheten i kommunen.

I kartläggningen konstaterade man att det fanns drygt 20 personer som är hemlösa i Varbergs kommun, Och nu ställer sig Folkpartiet positiva till ett natthärbärge – men inte för kommunens invånare.

– Vi har ju den romska gruppen som finns tillfälligtvis under olika perioder i Sverige. De har då bott i vildcampingar och där kan förekomma bränder, det kan finnas småbarn som bor med och då tycker inte vi att det är riktigt rimligt att de ska bo under de premisserna, säger Tobias Carlsson som står som förstanamn på folkpartiets valsedlar i Varberg.

Inte rätt väg

Folkpartiet är det enda av allianspartierna i Varberg som svarat ja på om frågan om det behövs ett natthärbärge. Men då för romerna som finns i kommunen. Man håller i övrigt med sina allianskollegor om att ett natthärbärge för kommunens hemlösa invånare inte är rätt väg att gå.

– Det forskningen säger är att det är väldigt viktigt att man får hjälp med sina grundläggande problem och sedan att man får en bostad som man kan känna sig trygg i. Då har man lättare att bättre komma till rätta med sina bekymmer och på det sättet arbetar vi, säger moderaten Lena Andersson som är ordförande i socialnämnden.

Kan det inte uppfattas konstigt att man ställer sig positiv till ett härbärge för romgruppen som man ofta annas pratar om är ett EU-ansvar, men inte positiv till ett härbärge för Varbergs medborgare?

– Tittar man närmare på frågan så är inte det så märkligt för de som skulle vara aktuella inom bostadslöshet i Varberg, har vi andra program för. Medan romgruppen har ju, även om vi vet att det inte är  någon högre standard på det i Rumänien och Bulgarien, bostäder. Så de är ju inte de facto bostadslösa på det viset, säger Tobias Carlsson som står som förstanamn på folkpartiets valsedlar i Varberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemlösa i Varberg

Mer i ämnet