13-åringar för unga – kan ändå hamna i domstol

Uppdaterad
Publicerad
Fallet med de båda 13-åringarna från Göteborg, som är misstänkta för mordet på en 65-årig man i Derome, kan hamna i domstol, trots pojkarnas låga ålder. Det kan nämligen bli frågan om en så kallad bevistalan, ett förfarande som endast har förekommit ett fåtal gånger tidigare i Sverige.

– Det har förekommit några gånger i Sverige tidigare. Och det är bara i mycket allvarliga brott som det är aktuellt. Men här rör det ju sig om en mordutredning, och då är det angeläget att man reder ut vad som har hänt, säger Klas Lundgren, kammaråklagare.

– Om de har gjort det här tillsammans, om det bara är en av dem som har gjort det, eller kanske ingen av dem som har gjort det, säger han.

Nästan som en vanlig rättegång

Om det blir en besvistalan, kommer den att hållas på tingsrätten i Varberg. Det kommer vara som en vanlig rättegång förutom att de båda trettonåringarna inte kan bli dömda för något brott. Det handlar om att ta reda på vad som har hänt, så att socialtjänsten kan hjälpa pojkarna på rätt sätt.

– När det är mycket allvarliga brott så finns det också allmänna intressen att ett mord blir uppklarat. Att de anhöriga får ett avslut. Sedan kan också vårdnadshavare till misstänkta begära en sådan här bevistalan, för att få sitt barn rentvått från misstankarna, säger han.

Särskilda förhörsledare

I vanliga fall skulle de misstänkta i ett sådant här fall sitta häktade. Men trettonåringarna är i stället placerade på två olika slutna ungdomshem, detta enligt LVU (Lagen om vård av unga).

Lars-Gunnar Perlinger, spaningsledare för grova brott hos polisen, förklarar att det är särskilt utbildade förhörsledare som håller förhören med dem.

– Det är ju barn man pratar med, och de har ju barns utveckling, så det är ganska långa förhör som man får hålla med dem. Och sedan har de alltid ett juridiskt ombud med sig. De har inte en försvarare i den bemärkelsen, eftersom de inte är misstänkta, men ett juridiskt ombud. Dessutom är socialtjänsten närvarande vid de här förhören också, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Deromemordet

Mer i ämnet