• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Föräldrar håller barnen hemma

Publicerad

På Knäredsskolan i Lahom är situation så ansträngd i en klass på mellanstadiet att en del föräldrar väljer att låta sina barn stanna hemma.

Föräldrar till barn i en klass på mellanstadiet på Knäredsskolan i Laholms kommun håller sina barn hemma från skolan, rapporterar Lahoms tidning. Anledningen är enligt föräldrarna att skolmiljön präglas av våld, hot och trakasserier.

Nu har föräldrar till elva barn i klassen skrivit ett öppet brev till rektorn och ansvariga politiker i kommunen för att få stopp på situationen.

Ann-Louise Gustafsson har hållt sin dotter hemma från skolan flera gånger i veckan de senaste månaderna.

– Jag vet att jag bryter skolplikten, men min dotter mår så fruktansvärt att jag kan inte annat än att låta henne vara hemma så länge det är såhär, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Åtgärder på gång

Skolans rektor Bengt Svensson ska ha upprättat en handlingsplan och har tidigare sagt till Laholms tidnig att elevhälsan har kopplats in och att kommunen ombetts hjälpa till att komma tillrätta med problemen.

– Det är en rad åtgärder på gång. Framförallt handlar det om ett omfattande värdegrundsarnbete som vi jobbar med just nu.

Föräldrarna är av en annan åsikt då problemet pågått såpass länge. De vi talade med tror inte att rektorn tar problemen på allvar.

– Ja det får väl stå för dem. Vi jobbar hårt med detta, förklarar Bengt Svensson.

Barnen bryter samman

Utdrag ur det öppna brevet:

”Ända sedan förskoletiden har problem i form av kränkningar och undermålig studiero förekommit. På senare tid har problemen eskalerat till ett fullständigt oacceptabelt kaos där hot, kränkningar, vidrigt språkbruk och fysisk misshandel är vardagsrutin. Flera av barnen har brutit samman när de kommit hem, och mår psykiskt och fysiskt dåligt varje dag. Föräldrar som besökt skolan vittnar samstämmigt om fruktansvärt kaos och vidrigheter. Vare sig lärare eller rektor förefaller vara i närheten av att kunna komma tillrätta med den vidriga situationen som bara fortgår”.

Imorgon förmiddag kommer ordförande i barn och ungdomsnämnden i Laholm kommun möta rektor och skolledning för att klargöra anavarsområden och vad som måste ske.

– Vi jobbar för en förändring, säger Maria Bronelius (C)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knäredsskolan

Mer i ämnet