Foto: SVT

Förändrad busstur upprör resenärer

Publicerad

Om man vill resa kollektivt ända till Halmstad centrum får man antingen byta buss – eller promenera den sista biten. Nu protesterar flera orter mot de nya bussturerna.

– Man är orolig. ”Hur ska jag åka? Var ska jag byta buss?” Man vågar inte åka längre, säger Göran Nilsson, ordförande i Trönninge samhällsförening.

Att turen mellan resecentrum och österskans i Halmstad försvunnit upprör många resenärer söderifrån Göran Nilsson har fått representera flera orter och mottagit klagomål från många äldre som nu missar anslutningsbussar eller helt enkelt tycker att det har blivit för krångligt att åka kollektivt.

”Ett resecentrums DNA”

Men på Hallandstrafiken lägger man stor vikt vid att man gått från att ha regionbuss, stadsbuss och tåg på spridda ställen i stan – till att äntligen ha nått målet att samla dem på en plats.

– I ett resecentrums DNA ligger det i att trafikslagen samlas och att man möjliggör byten. Det är alltid några som kan få det sämre, men vi gör en bedömning utifrån helheten, säger Daniel Modiggård, trafikplaneringschef på Hallandstrafiken.

Kan inte Hallandstrafiken bara sätta in turen igen?

– Nej, vi ser det här som en möjlighet att koncentrera resurserna och skapa utvecklingsmöjligheter för hela kollektivtrafiken, säger Daniel Modiggård.

”Det var ju så enkelt”

Vad skulle du önska händer nu?

– Behåll den här slingan. Det var ju så enkelt. Nu när det har blivit så stor respons borde man tänka på att värna om resenärerna, säger Göran Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer