Bilar på stranden har det varit så länge ortsbefolkningen kan minnas i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Foto: Föreningen strandmiljö Laholm

Förbud mot bilstranden i Laholm rivs upp

Uppdaterad
Publicerad

Domstolen som i fjol förbjöd bilparkering på stranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand lyssnade bara på ena parten. Laholms kommun fick aldrig möjlighet att ge sin syn på saken. Nu rivs förbudet upp och ärendet måste tas om.

På delar av stranden vid Laholmskusten har det av hävd varit tillåtet att köra ner med bilen i många år.

Men i april i fjol slog domen från mark- och miljödomstolen i Vänersborg ner som en bomb.

Föreningen Strandmiljö Laholm vann i domstol och Laholms kommun förbjöds att upplåta stranden för parkering.

Därför rivs det upp

Men nu – snart ett år senare – kommer den högre instansen, mark- och miljööverdomstolen, fram till att förbudet var felaktigt och domen rivs upp.

– Det var för väl. Nu får i alla fall alla parter chansen att komma till tals, säger Laholms kommunstyrelseordförande Elisabet Babic (M).

Överdomstolen tar inte ställning FÖR eller EMOT bilar på stranden, utan slår ner på hur ärendet hanterades av mark- och miljödomstolen.

Laholms kommun som juridisk organisation fick nämligen inte möjlighet att yttra sig i den förra domen, bara en enskild av avdelning av kommunen – miljö- och byggnadsnämnden.

– I sak är det här ju inget bakslag för oss eftersom det är formalia som måste rättas till. Det är förstås viktigt att ärendet behandlas på ett riktigt sätt i domstolen, säger Sten Wandel, tidigare ordförande och en av de som drivit målet för föreningen Strandmiljö Laholm.

Målet ska göras om

Nu måste mark- och miljödomstolen i Vänersborg göra om hela målet.

– Det ska nog väldigt mycket till för att domstolen kommer fram till något annat väsentligt i sak än förra gången, säger Sten Wandel.

Huvudargumentet som kommunen nu vill föra fram är att det saknas möjlighet till andra parkeringar i kustområdet.

– Jag tycker att Strandmiljö Laholm och domstolen har missat den poängen. Många är beroende av att ta bilen när de ska till stranden och var ska alla de bilarna stå?, säger Elisabet Babic.

Strandmiljö Laholm och kommunen har olika syn på möjligheten att skapa tillräckliga parkeringsytor på befintliga grönytor uppe i bebyggelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.