Foto: TT (arkiv)

Förbund kritiskt till bantning på Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Riksförbundet HOBS, Hälsa oberoende av storlek, ifrågasätter studien om viktminskning via sociala medier och menar att viktnedgång för sjukligt överviktiga alltid bör ske med läkarhjälp eftersom det kan handla om en kronisk sjukdom.

Enligt HOBS så kan det upplevas som en stark press att vara offentlig med sin vikt om detta i framtiden skulle bli en viktminskningsmetod.

– Det är ju individuellt om man vill lägga ut bilder på sociala medier men har man kämpat med kronisk fetma sedan barnsben så förbättras inte självkänslan av att lägga ut bilder på sin kropp på sociala medier – tvärtom, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare för riksförbundet HOBS till SVT nyheter Halland.

Jenny Vinglid, generalsekreterare för riksförbundet HOBS. Foto: Privat

Förbundet ifrågasätter studien från Högskolan i Halmstad som visade att den grupp som i en studie la ut sin vikt i sociala medier gick ner mer än den kontrollgrupp som inte var offentliga med sin viktnedgång.

– Har den skett i samarbete med sjukvården och dietister? undrar Jenny Vinglid.

Hållbar viktnedgång?

Jenny Vinglid menar att det viktiga är att även undersöka om viktminskningen håller i sig framåt.

– Det är ganska lätt att snabbt förlora kilon, men betydligt svårare att sedan hålla den nya vikten och det säger studien inget om, säger hon.

Stora brister inom sjukvården

Hon betonar att sjuklig fetma är en sjukdom som runt 17 procent av svenskarna lider av.

– Det största problemet är att vården för denna patientgrupp är mycket ojämlik. Kunskapen hos läkare och övrig sjukvårdspersonal är i många delar mycket dålig. Vissa landsting har exempelvis inte någon behandling alls för barnfetma, säger Jenny Vinglid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.