Jan-Owe Wikström, journalist och medförfattare till boken ”Roxette: the book” har följt Marie Fredriksson under hennes karriär. Foto: SVT/TT

Författaren Jan-Owe Wikström efter dödsbeskedet: ”Gav henne livskraft att stå på scen”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen dog världsstjärnan Marie Fredriksson efter en tids sjukdom. Jan-Owe Wikström, journalist och medförfattare till boken ”Roxette: the book” har följt artisten under hennes karriär och säger att beskedet kom som en chock.

– Jag trodde inte att det skulle ske nu, säger han.

Jan-Owe Wikström, journalist på Hallandsposten, berättar att det varit ovisst hur artisten mått sedan hon drog sig tillbaka. Han minns tillbaka till när hon blev soloartist, genombrottet med Roxette och hennes väg tillbaka till musiken efter att hon fick en hjärntumör 2002.

– Sviterna från sjukdomen fanns kvar, men det gav henne livskraft att stå på scen och gav henne energi att åka på världsturné, säger Jan-Owe Wikström.

En stor del av Halmstads musikliv

År 1992 släppte Jan-Owe Wikström, tillsammans med Larz Lundgren, boken Roxette: the book. Senare har han skrivit flera böcker om Gyllene Tider. Under resans gång har han följt med på turnéer i Europa och beskriver Marie Fredriksson som en stor del av Halmstads musikliv.

– Inte minst kommer jag ihåg när hon hade premiär på sin soloturné i Halmstad. På efterfesten nåddes vi av beskedet att Olof Palme var död. Det gick från att vara premiärfest till att bli en chock för alla. Marie lade ner direkt och sa att festen var slut.

”Riktiga stjärnan i Roxette”

Han beskriver Marie Fredriksson som en bred artist med många uttryck och roller.

– Hon kunde sjunga jazz och låtar på svenska, och sen vara den där riktiga stjärnan i Roxette, säger Jan-Owe Wikström.

Marie Fredriksson blev 61 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.