Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cecilia Udin, försäkringssamordnare hos Försäkringskassan, berättar varför Josefine inte längre ska få någon sjukpenning. Foto: SVT

Försäkringskassan svarar på kritiken i fallet om Josefine

Publicerad

Försäkringskassan står fast vid sin bedömning och hänvisar till lagstiftningen – Josefines förmåga att arbeta ska testas mot hela arbetsmarknaden.

Det var i stallet där Josefine Larsson arbetar som hästskötare som olyckan inträffade i januari i fjol. Hon bröt ryggen under ett arbetspass när en cirka 200 kilo tung ströpall välte över henne. Muskler och ledband var av, och lång rehabilitering väntade.

Försäkringskassan anser att Josefine ska kunna arbeta heltid inom ett år efter skadan, förslagsvis på ett lättare arbete med höj- och sänkbart skrivbord. Men eftersom Josefine arbetar kvar som hästskötare på halvtid får hon sedan december 2018 ingen sjukpenning alls.

– Vi vill inte låsa in någon i sjukförsäkring, säger Cecilia Udin, försäkringssamordnare hos Försäkringskassan.

I klippet ovan hör du Cecilia Udin, försäkringssamordnare hos Försäkringskassan, svara mer utförligt på kritiken.

SVT rapporterade · Har du varit sjukskriven och prövats för din arbetsförmåga?

Tack för att ni delat med er av era berättelser och erfarenheter. Nu stänger vi chatten för idag men fortsätt gärna att mejla på halland@svt.se. God afton!
10.04
Har du varit sjukskriven fått din arbetsförmåga testad? Dela med dig av dina erfarenheter här eller mejla oss på halland@svt.se
10.49
Testerna är löjliga. Gjorde test på Nynäshamns sjukhus för länge sedan och ett nytt på ami också det länge sedan. Det är löjligt. Man kan inte bedöma arbetsförmåga på det sättet. Ett arbete i verkliga livet går inte att jämföra med några enkla test. Uruselt och förnedrande.
10.49
Testats? Efter 6 mån med utmattningssyndrom sa handläggaren att jag skulle säga upp mig och skriva in mig på af för att hitta ett jobb i tyst miljö utan krav på erf eller fysisk ansträngning. Efter det beviljades inte min sjukersättning fast läkaren ville att jag skulle vara 100% sjukskriven. Arbetslös sedan dess - tre år senare. Känner mig nästan helt frisk nu - fortf symptom i perioder. Från fast anställning till utförsäkrad. Tack för den FK i Varberg. Träffade aldrig handläggaren. Beslutet förmedlades via telefonsamtal.
11.15
Nej inga tester , ingen rehabilitering alls.
Avslag på sjukpenning efter några veckors operation med gips.
Helt arbetsför bedömer försäkringskassan mig.
Fortfarande ingen på f-kassan som erbjuder detta , säger nej och hänvisar till att jag alltid kan överklaga beslutet.
Har gått utan inkomst , arbetsförmågebedömning m.m i 2 månader och kliver in i månad 4 efter akut steloperation och fortfarande ingen rehabilitering.
11.15
Har gjort flera arbetsutredningar under åren. Senast hos FK. Läkare, psykolog, sjukgymnast o arbetsterapeut hösten -18. Läkaren var överläkare i psykologi när jag kollade upp honom. Och att han kunde något om kroppen o hålla sig till sanningen i sammandraget kunde han inte. FMR konstatera att det var stor konflikt mellan de övriga och läkaren. Men vad hjälpte det när handläggaren inte bryr sig vad FMR skriver. Så nu utförsäkrad och AF inte tar emot mig eftersom jag inte klarar av alla arbetsprövningar de skickat mig på. Har varit sjukskriven, sjukpensionär inkopplad på AF i 20 år o 8 månader. Även min läkare o läkaren på handkirurgen tycker jag ska vara sjukskriven eftersom kroppen är trasig av både det ena o andra.
11.16
Försäkringskassan är den i särklass sämsta myndigheten som jag har haft att göra med. Jag fick noll hjälp genom dem - tvärtom. De ignorerade totalt vad läkaren skrivit. Kommer aldrig någonsin igen att vända mig till FK - oavsett vad som än händer i framtiden.
11.21
Har bara jättebra erfarenhet av f kassan under min längre sjukskrivning!
11.21
Har varit på smärtrehab, länshälsan, Ryggis 2 gånger.
Var med en om en trafikolycka 1988 och efter alla dessa turer på operationsbord och utredningar har dom forfarande inte gått med på sjukersättning.
Blev stelopererad i mitt vänstraben och har opererat in en nervblockad i ryggen pga mina nervsmärtor, kommer aldrig bli smärtfri. Och min rygg och höft kommer behövas åtgärdas med tidens gång.
Arbetsförmedling hade inget att erbjuda, så denna cirkus med Försäkringskassan forsätter.
Ann-ki
11.24
Överklagat till förvaltningsrätten i slutet av månaden, ryggmärgsskada, rullstol, kryckor men enligt förnedringskassan så är jag fullt arbetsförd och 50% sjukersättning nekar dom. Jag jobbar 50% men klarar inte mer.....enligt dom så borde jag jobba 100% i "ett vanligt förekommande arbete " eller på samhall och säga upp mitt jobb på 50% som jag klarar för att jag kan anpassa mitt arbete och jobba med fötterna i högläge 😱

Försäkringskassans Rehabiliteringskedja

Visa

Arbetsförmågan bedöms utefter hur länge en person varit sjuk, och åtgärder för den sjukskrivne ska identifieras tidigt.

Senast efter tre månader ska arbetsförmågan och möjligheten till andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren prövas.

Efter sex månader ska arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden.

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer