Hans Forsberg var tidigare moderat och Kungsbacka kommuns högsta politiker. Allt tog slut när han erkände att han köpt sex. Foto: SVT

Hans Forsbergs politikerpension överklagas till förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad

En invånare i Kungsbacka har överklagat beslutet att ge Hans Forsberg politikerpension. Personen menar att fyra av kommunalråden som var med och tog pensionsbeslutet var jäviga.

Det förre kommunalrådet i Kungsbacka Hans Forsberg avgick på egen begäran efter att han i maj ertappades med att ha köpt sex i Göteborg. I slutet av september beslutade kommunstyrelsen att han skulle få sin politikerpension, vilken sammanlagt landar på drygt sex miljoner kronor.

Anser kommunalråden jäviga

Men i en överklagan till förvaltningsrätten i Göteborg menar en invånare att fyra av kommunalråden som var med och tog beslutet är jäviga. Anledningen är att kommunalråden under en längre tid arbetat med Hans Forsberg, samt att de har samma typ av pensionsavtal.

”Jag hävdar att det finns omständigheter som rubbar förtroendet för fyra av ledamöter som röstade för beslutet att ge den förtroendevalda visstidspension”, skriver personen.

Vill ha ett nytt beslut

Personen yrkar därför på att ett nytt beslut ska tas av ”ojäviga ledamöter” i Kungsbacka kommun.

Kungsbacka kommun har nu fått ett föreläggande att innan 30 oktober skicka in kompletterande handlingar. Men det är fortfarande oklart om förvaltningsrätten kommer att ta upp ärendet.

Kungsbacka-Posten var först med att rapportera om nyheten.

SVT Nyheter Halland har sökt Hans Forsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppolitiker i Kungsbacka köpte sex

Mer i ämnet